Μείζον ζήτημα ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Μειονότητας!

on .

BENIZELOS BAGGELHS

• Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι μείζον ζήτημα το οποίο επηρεάζει άμεσα την προοπτική ένταξης της γειτονικής Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σοβαρή εκκρεμότητα είναι και η οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.
Αυτό τόνισε χθες απ’ τα Γιάννινα ο πρ. Υπουργός Εξωτερικών και πρ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας προκειμένου να συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Αντώνη Φούσα με τίτλο «Το δάκρυ του Ελληνισμού». Βιβλίο αφιερωμένο στις περιπέτειες της Βορείου Ηπείρου (αναλυτικό ρεπορτάζ στον αυριανό «Π.Λ.»). Ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει επίσης την περίπτωση της Βορείου Μακεδονίας αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Πρώτα η Μειονότητα!
Ερωτηθείς για το βέτο της Γαλλίας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. με την Αλβανία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «το μείζον ζήτημα είναι πάντα η κατάσταση και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς να κυρώσει τη διμερή συμφωνία του 2009 που είχε υπογραφεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
Όπως ανέφερε ο πρ. Υπουργός, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα στις δυο γειτονικές χώρες (Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία) και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και για την πολιτική αξιοπιστία της Ε.Ε. στην περιοχή ώστε αυτή να μπορεί να ασκεί αποτελεσματική πίεση μέσω των ελέγχων που συνεπάγεται η διαδικασία του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως σταδιακή και μακρά. Από την άποψη αυτή η τελευταία εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ προβληματική.
Έσπευσε δε να συμπληρώσει πως «οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Για τη Βόρεια Μακεδονία
«Φρένο» μπήκε και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.
Γι’ αυτή την εξέλιξη ο πρ. Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως θα επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας. Όπως υπενθύμισε, στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης των Πρεσπών προβλέπεται ότι η «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Συνεπώς, η μη έναρξή τους συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος.

Οι εξελίξεις στη Συρία
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και κατά πόσο θεωρεί ότι αυτές επηρεάζουν τη χώρα μας και την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η απόρριψη του αναθεωρητισμού και ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων είναι οι άξονες της ελληνικής πολιτικής που βασίζεται επίσης στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ διμερώς και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συνεπώς οι εξελίξεις στη Συρία επιβάλλουν να κινηθούμε με ψυχραιμία και διορατικότητα, αρχίζοντας από τον άμεσο επανέλεγχο -και ελπίζω την επιβεβαίωση- των δεδομένων που επηρεάζουν θεμελιώδεις παραδοχές της εθνικής μας πολιτικής. Αυτό αφορά όλο τα φάσμα, από το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέχρι τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές».