Πρώτο μέλημα η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

on .

KALAMPOKHS SAINHS TSIGKROS MOROGIANNHS 19 11 19

• Η πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων και οι τρόποι που αυτή μπορεί να διαφυλαχθεί και να προωθηθεί στο ευρύ κοινό μέσω της καινοτομίας και των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων αποτέλεσε το θέμα εκδήλωσης της τοπικής ΟΝΝΕΔ στο κέντρο «Λιθαρίτσια».
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας που έγινε προχθές βράδυ σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ήταν ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκης, Διευθυντής ανάπτυξης (Business Development Manager) της εταιρείας Terracom S.A., ο πολιτικός μηχανικός και επικεφαλής των Συνεργαζόμενων Μηχανικών ΔΚΜ - ΤΕΕ/Τ.Η. Ιωάννης Τσίγκρος και ο Ιωάννης Σαΐνης, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Θεόδωρος Τζαρούχης, ο υπεύθυνος περιφερειακών οργανώσεων ΟΝΝΕΔ Μένιος Κορομηλάς, ο γραμματέας οργανωτικού Ορφέας Γεωργίου, ο γραμματέας ΔΑΠ Ελλάδος Κώστας Τσαγκλιώτης και ο γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων Δημήτρης Πουλιάνος. Επιστολή έστειλε ο βουλευτής Ν.Δ Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.

Οι ομιλητές
Σκοπός της Terracom S.A κατά τον Κ. Καλαμπόκη είναι η παρουσίαση του ερευνητικού έργου proxitour το οποίο έχει ως στόχο να προάγει τον πολιτισμό, με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Όπως τόνισε, με την ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πλατφόρμας στόχος είναι η ανάδειξη των Ιωαννίνων ως πόλου πολιτισμού και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων με το υπάρχον και υψηλά καταρτισμένο δυναμικό της πόλης.
Ο Ι. Σαΐνης σημείωσε με έμφαση πως η παράδοση νοηματοδοτεί τον υλικό πολιτισμό αλλά και την φύση, με παραδείγματα από ευρήματα ανασκαφών και στίχους από το δημοτικό τραγούδι. Τέλος, ο Ι. Τσίγκρος υποστήριξε ότι το ΤΕΕ μπορεί να αποτελέσει θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την διαφύλαξη και την μετάδοσή της στης επόμενες γενιές. «Ο πολιτισμός των Ιωαννίνων ως πόλη των γραμμάτων και εμπορίου είναι το μεγαλύτερο μας συγκριτικό πλεονέκτημα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ο Πρόεδρος της Ν.Ε της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Θανάσης Μωρόγιαννης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η αγάπη και η ενασχόληση με τέτοιου είδους ζητήματα και ειδικά όταν δεν γίνεται επαγγελματικά (φέρνοντας το παράδειγμα της παρουσίασης από τον Ι. Σαΐνη), ενώ τόνισε ότι ρόλο στη προφύλαξη και διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς οφείλουν να παίξουν διάφοροι θεσμικοί φορείς όπως το Τ.Ε.Ε.
Υπογράμμισε, επίσης, την αξία της συμμετοχής των νέων τεχνολογιών στην προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς με παράδειγμα τον κ. Καλαμπόκη.

Σε διαπολιτισμικό σχολείο…
Στα πλαίσια της καμπάνιας που προωθεί η ΟΝΝΕΔ πανελλαδικά με θέμα «το σχολείο που θες» με σκοπό την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί επίσκεψη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Στο σχολείο φοιτούν και παιδιά προσφύγων και συζητήθηκαν με τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ