Έκθεση για την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας

on .

TASOULAS

• «Δεν υπάρχει άλλη λέξη πιο βαρυσήμαντη, πιο ηχηρή, πιο μεστή, που να χαρίζει ο συνταγματικός νομοθέτης στο Λαό, όπως είναι το ‘‘κυρίαρχος’’. Για κανέναν άλλον θεσμό της Πολιτείας, ούτε για τη Δικαιοσύνη, ούτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε για την Κυβέρνηση, ούτε για τον Πρωθυπουργό, για κανέναν, δεν επιδαψιλεύει τέτοια λέξη ο συνταγματικός νομοθέτης».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας την έκθεση του Ιδρύματος υπό τον τίτλο «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών». Η έκθεση, μέσα από σπάνια τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό, αφηγείται δύο σχεδόν αιώνες ελληνικού κοινοβουλευτικού βίου, από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821 έως την εδραίωση του κοινοβουλευτισμού την περίοδο 1862-1914, από τις κρίσεις του μεσοπολέμου, έως τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, και από τη μεταπολίτευση του 1974 έως τις μέρες μας.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους, στην εδαφική επέκταση και την πληθυσμιακή αύξησή του, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του με σημαντικά έργα υποδομών, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η μεγέθυνση και η επίδοση της χώρας μας εκκινεί από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και υπήρξαμε η καλύτερη κοινοβουλευτική χώρα, το καλύτερο και το νεότερο κοινοβουλευτικό παράδειγμα σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».