Η Ελληνική Βουλή στηρίζει την Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του ιού HIV

on .

BOULH

• Την πρόθεση της Βουλής να σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων δημόσιας υγείας, όπως το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) που προκαλείται από τον ιό HIV, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας ανοίγοντας την ημερίδα με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του ιού HIV» που διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η ημερίδα διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας, παρουσία του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV. Προήδρευσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Β. Οικονόμου, ενώ συμμετείχαν πλειάδα επιστημόνων και εκπροσώπων εξειδικευμένων φορέων.
«Ο ρόλος της Βουλής δεν είναι μόνο να νομοθετεί και να ελέγχει, αλλά και να ασκεί παιδαγωγικό ρόλο: να παροτρύνει την κοινωνία, τους κοινωνικούς παράγοντες, τους αρμόδιους. Μια ασθένεια η οποία εμφανίστηκε ως μάστιγα απροσμάχητη και σήμερα είναι ένα χρόνιο νόσημα που, αν εγκαίρως αντιμετωπισθεί, εξασφαλίζει ακόμη και ποιότητα ζωής, δείχνει πως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε τρεις συγκεκριμένες ενέργειες που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή:
Πρώτη ενέργεια είναι η άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερο από 2 χρόνια.
Δεύτερη ενέργεια η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροικών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών.
Τρίτη ενέργεια είναι ο σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευαίσθητων ομάδων και του γενικού πληθυσμού, με έμφαση τους μαθητές, με ειδικά προγράμματα στα σχολεία, αλλά και των γυναικών.