Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

on .

MHTSOTAKHS KYRIAKOS BOYLH

• Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η οποία διήρκεσε πέραν του αναμενομένου, περίπου 1,5 ώρα.
«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχαμε ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τούρκικες ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον Νίκο Δένδια να συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, εφόσον όμως υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές αυτές θα ξεπεραστούν».
Η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κινήθηκε σε δυο άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Μακρόν κατά Ερντογάν
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η χωρίς περιστροφές αποδοκιμασία των Τουρκικών προκλήσεων από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε πως «εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της που εξέφρασε το πρωί η Ελλάδα, αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας».