Κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των έργων του «Φιλόδημου» στο Δήμο Ιωαννιτών

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO SYNEDRIASH 4 12 19

• Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα έργα που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ιωαννιτών, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Τη διαβεβαίωση έδωσε στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Αρλέτος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, προσθέτοντας πως τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για τα προγραμματισμένα έργα, ανέφερε πως ένα έργο αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 1,1 εκατομμύρια ευρώ έχει πάρει έγκριση δημοπράτησης και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ δεν διαφαίνεται πρόβλημα και για άλλα δημοπρατημένα έργα. Επίσης ο Δήμος προχωρά στην υποβολή και νέων προτάσεων σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.
«Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση των έργων θα συνεχιστεί κανονικά. Ο Δήμος βαδίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και θα υποβάλλει τις προτάσεις του μέσα στα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην Κεντρική Πλατεία. Ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για αποσπασματικές παρεμβάσεις, που οδηγούν σε απώλεια χρημάτων, επαναφέροντας τον σχεδιασμό που είχε γίνει επί θητείας του για πλήρη ανάπλασή της, που πάντως δεν είχε συναντήσει και τη μέγιστη αποδοχή.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την τωρινή εικόνα της πλατείας, αποδίδοντας την κατάστασή της στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε αλλά και της χρήσης που έγινε. «Δεν είναι δυνατό -τόνισε- να μένουμε με μια τέτοια πλατεία. Διορθώνουμε τα σπασμένα πλακάκια, παίρνουμε έτσι μια ανάσα για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αναμόρφωση της πλατείας» είπε ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας ότι η μελέτη που είχε επιλεγεί παλιότερα και μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δεν ικανοποιεί αισθητικά μεγάλη μερίδα πολιτών.
Ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου
Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ έγινε χθες προκειμένου να γίνει ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη της σύνταξης της πρότασης για ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου της Κρύας. Όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Δημοτικός Σύμβουλος Άρης Μπαρτζώκας, η πρόταση πρέπει να υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα και η υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ δήλωσε αδυναμία για την σύνταξη και την υποβολή του φακέλου.
Ανέφερε ακόμη ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο το προσχέδιο της σύμβασης και όλος ο φάκελος για το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

Η ΟΑΣΗ
Μετά από εκτενή συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μην επιστρέψει την εγγυητική επιστολή στην ανάδοχο κατασκευής της «ΟΑΣΗΣ».
Παράλληλα ορίστηκε η Τεχνική Υπηρεσία ως εμπειρογνώμονας ώστε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την οριστική παραλαβή του κτιρίου και παράλληλα να γνωμοδοτήσει σχετικά και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Άλλες ανακοινώσεις
Κατά την διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση από το Δήμαρχο δόθηκαν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων είπε πως θα ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, ότι θα δοθούν οι υπεσχημένες -από την πρώην Δημοτ. Αρχή- επιχορηγήσεις προς αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και πως θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για το προσφυγικό, όταν καθοριστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.