ΥΠΕΚΑ: Όλα έτοιμα για τις υπογραφές αύριο του EastMed

on .

ypeka 

• Αύριο, Πέμπτη, υπογράφεται η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, στην Αθήνα.

Η τελετή θα γίνει παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε  με τους Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με τον Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής και τους προσκάλεσε να παραστούν στην τελετή υπογραφής για τον EastMed, ως πρώην υπουργοί Ενέργειας που συνέβαλαν στην προώθηση του αγωγού.
Προσύμφωνο ΔΕΠΑ - Energean
Πριν από την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed, την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (LetterofIntent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed. Η ΔΕΠΑ θα δύναται να αγοράζει ποσότητες φ.α από την Energean που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.