Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

on .

kalph

• Την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποφάσισε χθες η Βουλή, καθώς το νέο σύστημα που εισήγαγε ο Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια. Συγκεκριμένα, η επαναφορά του μπόνους, κλιμακωτά, έλαβε σε σύνολο 284 παρόντων, 163 «ναι» ενώ 121 βουλευτές είπαν «όχι». 
Για την ιστορία υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της «Ελληνικής Λύσης», ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25. 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα.  Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. 
Να σημειωθεί ότι, όπως αναμενόταν, δεν συγκεντρώθηκαν οι 200 ψήφοι ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Συνεπώς η εφαρμογή του θα γίνει από τις μεθεπόμενες εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στο τέλος της 4ετίας μοιάζει πλέον αρκετά πιθανό.