Η Αλβανία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Νέο μήνυμα προς την Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κατά την επικείμενη απογραφή στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi. 
Η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου έγινε σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο πρόσθετους λόγους: Ο ένας σχετίζεται με την δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ότι αν τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ε.Ε. του ερχομένου Μαρτίου για Αλβανία - Β. Μακεδονία θα είναι θετικά θα υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις συγκεκριμένες χώρες.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με την «επιχείρηση» των Αλβανικών Αρχών να μετατρέψουν την «εν ψυχρώ» δολοφονία του Κων. Κατσίφα πριν ενάμιση χρόνο σε… αυτοκτονία, προκειμένου να ξεφύγουν από την κατακραυγή και τις πιέσεις που ασκούνται για διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Η απάντηση του Επιτρόπου
«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή. Η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα» τονίζει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος προσθέτει: «Ειδικότερα, συνιστάται στις αλβανικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την απογραφή λαμβάνονται πλήρως υπόψη και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EUROSTAT και της συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων στατιστικολόγων για την εκτέλεση της απογραφής του 2020. Η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων». 
Καταλήγοντας ο Ούγγρος Επίτροπος, υπενθυμίζει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκατ. ευρώ». 
Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει, ενόψει της επικείμενης απογραφής,  να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Κομισιόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.