«Ήξεις- αφήξεις» Ράμα για περιουσιακό και αυτοπροσδιορισμό της Ελληνικής Μειονότητας

on .

RAMA XERI

• Σε «Σκωτσέζικο ντους» υποβάλλεται η Αλβανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι σε  απάντησή του- που δημοσιοποιήθηκε προχθές-  σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, την καλούσε να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας ενόψει της επικείμενης απογραφής, ο ίδιος χθες εμφανίστηκε με άλλη «γραμμή». Συγκεκριμένα  εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία (όπως και η Βόρεια Μακεδονία) μπορούν να φέρουν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Πρόκειται για δήλωση – ένδειξη ότι οι δύο Βαλκανικές χώρες θα ξεπεράσουν τον «πάγο» που έβαλε η Γαλλία στις προσδοκίες που είχαν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το περασμένο Φθινόπωρο. Εκείνο βέβαια που «σώζει» την Αλβανία, είναι το γεγονός ότι η ενταξιακή της διαδικασία είναι «πακέτο» με αυτή της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία παίζονται πολιτικά παιχνίδια ενόψει των βουλευτικών εκλογών και την πρόθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών να δώσουν «χείρα βοηθείας» στον πρώην πρωθυπουργό Ζάεφ. 
Η Αλβανία πάντως σύντομα θα βρει ξανά μπροστά της ζητήματα που αποτελούν «αγκάθια»  στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο σχετίζεται με τα περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.  Όπως δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα το σχέδιο Νόμου με το οποίο ξεκαθαρίζονται αυτά είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή.
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό για το οποίο έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τον αυτοπροσδιορισμό της Ελληνική Μειονότητας, για το οποίο ο Ράμα απέφυγε να απαντήσει με κατηγορηματικό τρόπο στην ίδια συνέντευξη. Και τα δύο ζητήματα η Ελληνική Κυβέρνηση τα έχει θέσει ως προϋπόθεση ώστε να συγκατατεθεί στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.