Κ. ΓΑΤΣΙΟΣ: Ανάπτυξη της Ελλάδας σημαίνει ανάπτυξη της Ηπείρου!

on .

GATSIOS 2

• «Για να αναπτυχθεί η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθούν οι περιφέρειές της. Και ανάπτυξη της Ελλάδας σημαίνει ανάπτυξη της Ηπείρου». Αυτό τόνισε ο τ. πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Κων. Γάτσιος στην τοποθέτησή του, κατά την παρουσίαση στα Γιάννενα του βιβλίου «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης», το οποίο συνέγραψε με τον οικονομολόγο Δημήτρη Ιωάννου.
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, που κυκλοφόρησε εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις Κριτική,  πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Grand Serai», όπου το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, άνθρωποι των γραμμάτων, της πολιτικής της Αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες.  
Για το βιβλίο μίλησαν ο πρ. υπουργός, δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και ο ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρ. βουλευτής Ιωαννίνων, φιλόλογος Μιχάλης Παντούλας.
Οι ομιλητές 
- Ο πρ. βουλευτής Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε ότι «το νόημα του βιβλίου είναι ότι εάν δεν βγούμε από αυτή την περιχαράκωση ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο για το τι μας συμβαίνει, δεν θα απαντήσουμε ποτέ στο ερώτημα τι μας συμβαίνει ώστε να πάμε κάπου αλλού». 
- Από την πλευρά του ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης στην παρέμβασή του τόνισε ότι το βιβλίο «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης», δίνει τροφή για δημιουργική και παραγωγική συζήτηση επί πολιτικών, οικονομικών, και κοινωνικών θεμάτων. Κλείνοντας εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι «με ενότητα, συνεννόηση στις βασικές εθνικές γραμμές, η Ελλάδα μπορεί να βγει στο ξέφωτο…».  
- Ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης σημείωσε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα θα έφτανε στην χρεοκοπία. «Είχα πιστέψει ότι κάπου θα μας παρασύρουν κι εμάς προς τα πάνω, να φτάσουμε σ’ ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η είσοδός μας στην ΕΟΚ φαίνεται ότι επιτεύχθηκε χωρίς η χώρα να καταφέρει να ενσωματώσει αρχές και κανόνες». 

GATSIOS 1

Ο Κ. Γάτσιος 
Στην παρέμβασή του ο συγγραφές Κ. Γάτσιος για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό του ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας περνά μέσα από την ανάπτυξη της Ηπείρου, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την ακμή των προεπαναστατικών χρόνων, για να φτάσει στα χρόνια της απελευθέρωσης και τη νεώτερη περίοδο.
 Σήμερα, τόνισε, οι νέες υποδομές και οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες που δημιουργεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, «δίνουν τη δυνατότητα στην Ήπειρο, με τα Γιάννινα στο κέντρο της, να στείλει τα προϊόντα της προς όλες τις αγορές του κόσμου και, επιπλέον, να γίνει μία νέα Μητρόπολη της εποχής της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που αφορά στην οικονομία της γνώσης και του ανθρώπινου κεφαλαίου».
Για να γίνουν όλα αυτά πρόσθεσε ότι «απαιτούνται οι σωστές πολιτικές. Πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τα συλλογικά μας λάθη που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Να μάθουμε να θεωρούμε “εθνικόν το αληθές”. Και να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούνται για να ανθίσει η δημιουργικότητα, η εργατικότητα και η φιλοπονία των ανθρώπων που αγαπούν την πατρίδα τους, αγαπούν τη ζωή και βλέπουν προς το μέλλον».