Μπαίνει τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων πολιτών με τους δασικούς χάρτες!

on .

XATZHDAKHS PERIFEREIARXES 24 2 20

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές προτεραιότητες της αρμοδιότητάς του  ανέπτυξε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε), ενόψει της παρουσίασης του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.
Το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί την Ήπειρο είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι κρατούν σε «ομηρία» έναν πολύ μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών αγροτικών εκτάσεων. 
Συγκεκριμένα όπως είπε ο Υπουργός θα γίνουν τρείς παρεμβάσεις:  α) Θα αυξηθούν  οι επιτροπές αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, β) θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιεί την περιουσία όταν δικαιώνεται στην εξέταση των αντιρρήσεων χωρίς να περιμένει να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα και γ)  θα γίνει αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής των δασικών χαρτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περί του αντιθέτου εκδοθείσες πράξεις της Διοικήσεως (αναδασμοί, εποικιστικά κλπ). «Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που επιλύουν χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Προστατευόμενες περιοχές και φορείς διαχείρισης
Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα εισαχθεί νέο μοντέλο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Αυτό θα προβλέπει έναν Ενιαίο, ενισχυμένο φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).
Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη αυτών των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ.
Ο νέος φορέας θα έχει «αντένες» σε κάθε προστατευόμενη περιοχή με έναν διευθυντή που θα επιλεγεί από το σημερινό υπαλληλικό προσωπικό.
Η βάση στελέχωσης του νέου φορέα θα είναι οι σημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι. «Επομένως, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ποιος είναι ο λόγος των διαφωνιών, όταν το νέο καθεστώς για τις προστατευόμενες περιοχές θα είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και πιο ουσιαστικά υποστηριζόμενο οικονομικά;».

Η Διαχείριση απορριμμάτων 
Το τρίτο θέμα που ανέπτυξε ο Υπουργός- και δεν αφορά την Ήπειρο που έχει ήδη προχωρήσει το σχεδιασμό - είναι η  δημοπράτηση 17 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, η χρηματική και πολιτική υποστήριξη για την ανακύκλωση, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά και η σύγχρονη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. «Σας θεωρούμε μόνιμους συνομιλητές μας, σταθερούς μας συμμάχους σε μια εθνική προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή  διαχείριση απορριμμάτων, για το Περιβάλλον».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την επιτάχυνση επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου καθώς και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτήρια.