Δέκα Πρόεδροι Κοινοβουλίων καλούν την Ε.Ε. να εξασφαλίσει πόρους για τον κορωνοϊό

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1

• Την ώρα που οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να βρουν κοινή γραμμή κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, για τα μέτρα στήριξης εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, οι Πρόεδροι δέκα Κοινοβουλευτικών Σωμάτων από επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας, απηύθυναν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Eurogroup Μ. Centeno και τους Προέδρους των Θεσμικών Οργάνων της Ένωσης και της ΕΚΤ. Μέσω της επιστολής, τους καλούν να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας προωθημένης και άνευ προηγουμένου κινητοποίησης πόρων  για την αντιμετώπιση των ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Ας σημειωθεί ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ανανένωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, Πέμπτη σε μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών.
Η κοινή επιστολή...
Η πρωτοβουλία της κοινής επιστολής, που ξεκίνησε από τον Ιταλό Πρόεδρο της Βουλής και την οποία συνυπογράφουν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Πορτογαλίας, καθώς και οι Πρόεδροι της Γερουσίας της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και του εθνικού συμβουλίου της Σλοβενίας, έχει ως στόχο να σταλεί ένα μήνυμα για την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των βαρών.
Όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στην επιστολή «η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί, επί τη βάσει του πνεύματος της αλληλεγγύης, ένα από τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωζώνης...».
Όχι κοντόφθαλμες δράσεις 
Και σημειώνεται με έμφαση ότι «η προσέγγιση και οι δράσεις μας θα πρέπει να είναι μακράς πνοής και όχι κοντόφθαλμες, με σημείο αναφοράς τις κοινές αρχές του καταμερισμού, της αλληλλεγγύης και της συνεργασίας, οι οποίες ενέπνευσαν τη γέννηση της ΕΕ. Ως εκ τούτου, αναζητούμε έναν προωθημένο συμβιβασμό μεταξύ των διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων των κρατών μελών. Εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκείνοι που σηκώνουν το βάρος της μεγάλης θυσίας, οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες κι η Ευρωπαϊκή κοινότητα στο σύνολό της προσβλέπουμε σε μια αποτελεσματική ανταπόκριση, η οποία θα απορρέει από τη συνοχή, τη συνεργασία και την από κοινού δέσμευση και δράση...».