Παράταση ισχύος των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας

on .

prosfyges

• Με ηλεκτρονικές κάρτες θα αντικατασταθούν από την 1η Οκτωβρίου τα έντυπα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία που υπάρχουν σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι κάρτες αυτές θα εκδίδονται με ευθύνη των διοικητών των δομών φιλοξενίας και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και θα χρησιμοποιούνται συγχρόνως και για την πρόσβαση των αιτούντων σε δομές φιλοξενίας και σε προσφερόμενες υπηρεσίες του υπουργείου.
Επίσης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης παρατείνεται έως και την 01/10/2020 η ισχύς όλων των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας που λήγουν από 01/06/2020 έως και 30/09/2020 και δεν έχουν ανανεωθεί.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) παρέχεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ. Σχετικός σύνδεσμος υπάρχει αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου.
Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα πύλη ψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (applications.migration.gov.gr). Σε αυτήν, οι αιτούντες διεθνούς προστασίας δύνανται να πραγματοποιούν μια σειρά διοικητικών πράξεων μεταβολής στοιχείων.
Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα αυτοκαταγραφής όσων έχουν δηλώσει βούληση ασύλου και δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό ερωτηματολόγιο. Η παραπάνω διαδικασία αφορά 27.000 άτομα και ο στόχος είναι να λειτουργήσει «ως ανασχετικός παράγοντας για την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου».