Σε πρωτογενή τομέα και προϊόντα ΠΟΠ εστίασε η Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

on .

ARAMPATZH KAXRIMANHS 25 6 20

• Θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την προστασία και την ενίσχυσή του, τέθηκαν επί τάπητος κατά την χθεσινή επίσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή στα Γιάννενα.
Ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου χθες το πρωί η κ. Αραμπατζή είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τον Αλ. Καχριμάνη ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, ενώ έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή, αλλά και οι νέες που πρέπει να νομοθετηθούν για τους ελέγχους.
Η Υφυπουργός στις δηλώσεις της μίλησε με θερμά λόγια για τον Περιφερειάρχη, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως «δάσκαλο για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής και της κτηνοτροφίας» και επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του κλάδου, που μάλιστα δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την πανδημία του κορωνοϊού. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, αλλά και στην προστασία των παραγωγών που επλήγησαν από τα μέτρα πρόληψης.

Η αξιοποίηση των κονδυλίων…
Σε δήλωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος, κανένας μελισσοκόμος, κανένας αλιέας δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη, εάν επλήγη από τον κορωνοϊό. Είναι γνωστά τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση του εισοδήματος, τόσο σε επίπεδο εθνικών πόρων, όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε από τα δύο Επιχειρησιακά Προγράμματα. Θα γίνει η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων».
Και πρόσθεσε: «μέσα από τα χρήματα που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δουλέψουμε ούτως ώστε πραγματικά να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο πρωτογενής τομέας έχει αποφασιστικό ρόλο. Και αν κάτι έδειξε η κρίση του κορωνοϊού, είναι ότι μέσα από αυτή την επιτυχία που κατορθώσαμε ως χώρα, θα είμαστε και η χώρα που θα παράγει τα πλέον ασφαλή, ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα και η χώρα με το ασφαλές τουριστικό αποτύπωμα».

«Τελευταία ελπίδα…»
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφερε ότι «το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης σε αυτή την κυβέρνηση είναι η τελευταία ελπίδα ώστε να αλλάξουμε τα πάντα στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα πρέποντα».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη «η επιτυχία τους –το πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε– έγκειται σε δύο πράγματα.
Πρώτον οι διατάξεις για τα ΠΟΠ προϊόντα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΜΕΡΑ25. Αυτό δείχνει ότι (όλοι) έβλεπαν το πρόβλημα αλλά δεν το έκαναν ποτέ.
Το δεύτερο, είναι ότι στην περιοχή μας έφτασαν αρκετές εταιρείες που μέχρι χθες δεν ήξεραν ότι έχει γάλα και η Ήπειρος και ψάχνουν για γάλα. Αυτό οφείλεται στο νόμο αυτό. Δεν θα εξετάσουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά το σήμερα και το αύριο του τόπου».

***
Κατά την παραμονή της στην περιοχή μας η Φ. Αραμπατζή επισκέφθηκε τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος», όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα του πτηνοτροφικού κλάδου, ο οποίος να σημειωθεί ότι έχει υποστεί τεράστια ζημιά την περίοδο του lockdown, ενώ η περιοδεία της στην περιοχή μας έκλεισε με επίσκεψη στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή.
Εκτός προγράμματος η υφυπουργός πραγματοποίησε και μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.