Στον Κ. Τασούλα η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019 - 20

on .

TASOYLAS STOYRNARAS

• Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στις υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, με τον επαναδιορισθέντα Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020 και όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, παρουσιάζονται σε αυτή τρία σενάρια για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, σύμφωνα με τα οποία η υποχώρηση του ΑΕΠ κυμαίνεται από 4,4% έως 9,4%, πάντα σε συνάρτηση με την έκβαση της υγειονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο κ. Τασούλας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Στουρνάρας επωμίζεται για την επόμενη εξαετία και πάλι –και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει άριστα- τη φροντίδα για την αγοραστική δύναμη του ευρώ, προκειμένου να προφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη του νομίσματός μας. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μας παραδίδει τη Νομισματική Έκθεση για το 2019-2020, την οποία θα στείλουμε άμεσα στα κόμματα και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για να ορίσουμε συζήτηση πάνω σε αυτή και είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτό το κείμενο, το εμπεριστατωμένο, το μελετημένο, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να πάει η οικονομία μας ακόμη καλύτερα, δεδομένων και των πρόσφατων, όχι ανυπέρβλητων αλλά σοβαρών, δυσχερειών που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Αν όμως δούμε τις επιπτώσεις όμως αυτές μέσα από μία “πεισματάρικη” θεώρηση μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να βγούμε ακόμη και νικητές από αυτή την περιπέτεια».
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δήλωσε: «Η κατάσταση περιγράφεται και στην Έκθεση ως εξής: συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας η οποία ανέτρεψε τις ευοίωνες συνθήκες της εθνικής οικονομίας, όπως καταγράφονταν το 2019 και το πρώτο δίμηνο του 2020, εξ’ ου και συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τρία σενάρια για το τι θα συμβεί φέτος και του χρόνου. Τρία σενάρια παρουσιάζει και η ΕΚΤ και οι περισσότερες εθνικές τράπεζες, ακριβώς για να δείξουν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο μια πρόβλεψη αλλά σενάρια. Πρόκειται για ένα σενάριο ήπιο, ένα σενάριο κακό και το βασικό μας σενάριο, σύμφωνα με το οποίο πιστεύουμε είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι -5,8% και του χρόνου θα έχουμε αύξηση, βεβαίως, του εθνικού προϊόντος περίπου το ίδιο, 5,4%».