Δρομολογείται η κάλυψη με σήμα 165 οικισμών του Ν. Ιωαννίνων!

on .

PAIDI MASKA SXOLEIO 

Επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το πέρασμα της χώρας μας στην εποχή του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος και ακόμα υπάρχουν περιοχές στον Νομό Ιωαννίνων που δεν μπορούν να δουν τηλεόραση αφού δεν είναι επαρκείς οι σταθμοί αναμετάδοσης.
Πρόκειται για συνολικά 165 οικισμούς στην περιοχή μας που εξακολουθούν να βλέπουν… μαύρο στις οθόνες τους, ενώ από κατά καιρούς υποσχέσεις έχουν χορτάσει. Ωστόσο, ένα νέο «παράθυρο» αισιοδοξίας ανοίγει με ανακοίνωση του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Κυριάκο Πιερραράκη!
«Έχει δρομολογηθεί…»
Ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του ζητούσε την ολοκλήρωση του έργου για πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των 165 οικισμών του Νομού Ιωαννίνων που ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» και δεν έχουν τηλεοπτική πρόσβαση στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
Απαντώντας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενημέρωσε τον βουλευτή ότι «σχετικά με τα τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα του έργου “Πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας” έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες στις οποίες περιλαμβάνεται η ανανέωση σύμβασης με ειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο προκειμένου να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η καθολική τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».
Μετά την απάντηση του υπουργείου, ο Γιώργος Αμυράς σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Όλα τα γιαννιώτικα νοικοκυριά πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία και όχι «μαύρο» στις τηλεοράσεις τους». Προσθέτει δε πως αναμένει την ολοκλήρωση του έργου της καθολικής τηλεοπτικής πρόσβασης των «λευκών περιοχών» της χώρας. Αυτό ισχύει και για όσους κατοίκους του Νομού Ιωαννίνων δεν έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, η οποία είναι αναγκαία ειδικά σήμερα, που λόγω πανδημίας, οι μεγαλύτεροι κυρίως συμπολίτες μας έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και μένουν σπίτι.
Επτά χρόνια πριν…
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάβαση της ελληνικής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή έγινε το 2013, την εποχή που έκλεισε η ΕΡΤ. Ωστόσο, η Digea στην οποία ανατέθηκε η αρμοδιότητα της παροχής ψηφιακού σήματος παρέλαβε μεν σταθμούς αναμετάδοσης από την Κρατική Τηλεόραση, όμως όχι τόσους ώστε να καλύψει απομακρυσμένα μέρη και όλους τους ορεινούς Δήμους αφήνοντάς τους χωρίς κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με τη χορήγηση voucher για προμήθεια δορυφορικών πιάτων από πολίτες που δεν είχαν σήμα, όμως κι αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και είναι πολύς ο κόσμος που μένει ακόμα σήμερα χωρίς τηλεόραση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ