Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Πρέπει να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί

on .

kyrtsos

• Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη χθεσινή συνεδρίασή της ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος κάλεσε την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που απορρίπτουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021 – 2027) στη σημερινή του μορφή, να εντείνουν την προσπάθειά τους για να δεχθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις αναγκαίες αυξήσεις στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.
Κατά την άποψη του ευρωβουλευτή της ΝΔ τρεις λόγοι επιβάλλουν την ουσιαστική αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρώτον, τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Όπως έδειξε και το τουριστικό καλοκαίρι η πανδημία δεν επιτρέπει την οργάνωση της ανάκαμψης ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, με μεγάλη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τις υπηρεσίες.
Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα δεύτερο κύμα Covid-19. Εφόσον η πανδημία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια χρειάζεται και περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υποστήριξη των κρατών-μελών και την επαρκή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Τρίτον, η ΕΕ μένει ολοένα πιο πίσω στη σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία γι’ αυτό παρατηρείται ήδη ανάκαμψη της οικονομίας της. Όσο για τις ΗΠΑ, παρά τις γνωστές αδυναμίες και τα προβλήματα, εφαρμόζουν πολύ πιο δυναμική οικονομική πολιτική από ό,τι η ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.