Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί…

on .

MHTSOTAKHS DIAGGELMA 12 8 2020
• Τη θλίψη του για τα όσα συνέβησαν στη Μόρια εξέφρασε χθες με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας πώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση διότι όπως είπε, αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.
Το νησί, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και τις ευρωπαϊκές αρχές. 
Ας σημειωθεί ότι στη Μόρια υπηρετούν και 25 αστυνομικοί από την Ήπειρο.
«Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή.
Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν».
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι όλα τα ασυνόδευτα παιδιά θα απομακρυνθούν αλλά «κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες. Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν», σημείωσε.
Καταλήγοντας στο μήνυμά του ανέφερε: «Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών. Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο».