Συνομιλίες σήμερα στην Αθήνα για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Υπό τη «σκιά» των όσων συζήτησαν χθες βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, συναντώνται σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο επικεφαλής της Αλβανικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. πρέσβης Ζεφ Μάζι.
Πρόκειται για μια προκαθορισμένη συνάντηση καθώς στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών για θέματα που άπτονται της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνάντηση ωστόσο έχει αποκτήσει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος με την ταυτόχρονη παρουσία στην Αθήνα του Έντι Ράμα και μάλιστα μετά από ένα τετραήμερο ταξίδι στην Τουρκία, τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα δημοσιεύματα στον Αλβανικό Τύπο για τις «οδηγίες που έλαβε» στο χειρισμό διάφορων υποθέσεων. Κυριότερες από αυτές είναι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ – για την οποία «καίγεται» η Τουρκία – και βεβαίως ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει η Αλβανία την Ε.Ε. χωρίς ταυτόχρονα να αποχωρίζεται «τον στραγητικό εταίρο Τουρκία» κατά τα γραφόμενα του ιδίου του Αλβανού Πρωθυπουργού.
Είναι πολύ πιθανό, ο Ράμα εκτός των καλών «προθέσεων» που κατά παράδοση θα παρουσίαζε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, να εμφανίσει τη Διαπραγματευτική του ομάδα, ως «φιλοελληνικών» θέσεων, προκειμένου να αποσπάσει θετικές γνώμες επί διαφόρων θεμάτων που βρίσκονται υπό συζήτηση. Βεβαίως ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης θεωρείται έμπειρος σε θέματα με την Αλβανία και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει «λευκή επιταγή» στην Αλβανική αντιπροσωπεία χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το μεσημέρι όταν θα γίνουν και οι επίσημες δηλώσεις θα γνωρίζουμε και τις θέσεις της Ελλάδος, αλλά και τη γραμμή που ίσως ακολουθήσει η Αλβανία.