ΥΠΕΣ: Ισχυρή στήριξη της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

on .

THEODORIKAKOS PAPASTERGIOY

• Συζήτηση για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, καθώς προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση χιλιάδων συνανθρώπων μας, έγινε κατά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημ. Παπαστεργίου.
Το Υπουργείο στηρίζει την Αυτοδιοίκηση με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ (50 εκατ. στους Δήμους και 10 εκατ. στις Περιφέρειες), καθώς και ρυθμίσεις δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση προσωπικού από δομές που δεν λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Κατά την συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι η πανδημία δεν θα καθυστερήσει τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος στην πράξη αποτυπώνεται με την υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία του ΥΠΕΣ με την ΚΕΔΕ για την προετοιμασία και την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα διαχωρίσει αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, και θα ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση με επιπλέον αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στην αναχαίτιση αυτού του κινδύνου. Η κυβέρνηση, συνολικά και το υπουργείο Εσωτερικών, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» σημείωσε ότι έχουν, ήδη, ενταχθεί στο Πρόγραμμα έργα 1,3 δισ. ευρώ και ήδη βρίσκονται σε πορεία απασχόλησης χιλιάδες άνθρωποι. «Από τη μια πρέπει να μείνουμε όρθιοι, ισχυροί και ζωντανοί από την κρίση της πανδημίας αλλά στη συνέχεια, πρέπει η οικονομία να είναι σε θέση να λειτουργήσει και τα έργα να πραγματοποιηθούν για το καλό των πολιτών. Είμαστε σε κοινή δράση και κοινή πορεία πώς όλη αυτή η δραστηριότητα θα οργανωθεί», σημείωσε.
Η πρώτη φάση των αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος θα ακολουθήσει αμέσως επόμενη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η πανδημία βρίσκει την Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών ενωμένους έτσι ώστε από κοινού να λύσουμε προβλήματα, τα οποία οι συνάδελφοι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν. Σε καμία περίπτωση όμως, η πανδημία δεν θα πάει πίσω τον υπόλοιπο αναπτυξιακό σχεδιασμό».