Από 16 έως 17 μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

on .

ND SYRIZA DHMOSKOPHSH

• Με μια διαφορά της τάξεως των 16,1 - 17 μονάδων προηγείται η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δυο δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ.
- Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 16,1 ποσοστιαίες μονάδες, με το 35,1% να απαντά ότι θα ψήφιζε ΝΔ αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή και το 19% να απαντά ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί με 6,1% το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 2,9%.
Η πλειοψηφία (51%) αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση και ακόμα θετικότερη (58%) είναι η αξιολόγηση του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, επτά στους δέκα πολίτες αξιολογούν αρνητικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 45%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 17% και ο κανένας το 23%. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πρώτος και στη δημοφηλία των πολιτικών αρχηγών με 59%, ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 41%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20%.
Το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 42% προς τη λάθος κατεύθυνση. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι με διαφορά η επιδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη (54%) και ακολουθεί η οικονομία (21%) και η ανεργία (7%).
Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, δύο στους τρεις πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ενώ το 41% εμφανίζεται αρνητικό. Θετικότερη στάση έναντι του εμβολίου έχουν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η PULSE
- Στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ από την Pulse, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 17 μονάδες.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 5%, το ΜέΡΑ 25 3%, «άλλο κόμμα» 6,5%, ενώ το 9,5% είναι αναποφάσιστοι.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό το 45% απάντησε πως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 23% απάντησε πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ποσοστό 28% συγκεντρώνει ο «κανένας από τους δύο».
Στο ερώτημα πόσο τους ανησυχεί η πανδημία, το 52% απάντησε πολύ, το 26% αρκετά, το 11% μέτρα, το 4% λίγο και ελάχιστα έως καθόλου επίσης το 4%.
Για την παράταση του lockdown το 17% των πολιτών απάντησε πως θέλει άμεση χαλάρωση των μέτρων, το 40% μικρή παράταση, το 36% θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει παράταση για όσο χρειαστεί.
Για το αν θα έκαναν το εμβόλιο του κορωνοϊού, το 37% απάντησε σίγουρα, το 27% μάλλον ναι. Αντίθετα το 14% απάντησε πως μάλλον όχι, ενώ το 16% σίγουρα όχι.