Πρώτα... Ρυθμιστικό και μετά νέο Δημαρχείο στα Γιάννενα!

on .

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH

• Την πρόταση αξιοποίησης του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη που υπέβαλλε το... μακρινό 2013 η Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα η Τατιάνα Καλογιάννη ως αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων θεωρεί ως την πιο τεκμηριωμένη ο Σταύρος Καλογιάννης.
Με χθεσινή γραπτή του δήλωση μπαίνει και ο Γιαννιώτης βουλευτής και πρ. αναπληρωτής

υπουργός στη συζήτηση για το εγκαταλειμμένο κτιριακό συγκρότημα που έχει «ανάψει» για τα καλά το τελευταίο διάστημα. Από τη μία πλευρά, ο κ. Καλογιάννης κάνει λόγο για ανεδαφικές προτάσεις που στερούνται τεκμηρίωσης, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την πρόσφατη πρόταση του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παραχωρηθεί το κτίριο στον Δήμο προκειμένου να γίνει σ’ αυτό το νέο δημαρχείο της πόλης.
Εξαίρεση για τον ίδιο αποτελεί εκείνη της Περιφέρειας, δηλαδή της Τατιάνας Καλογιάννη (αδελφής του βουλευτή), η οποία, όπως τονίζει, «στηριζόταν σε πολυκριτηριακή ανάλυση και προέβλεπε την μετατροπή του παλιού κτιρίου σε συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών φοιτητικών εστιών, με παράλληλη λειτουργία, στο ισόγειο, εμπορικών χρήσεων (εστίασης, ψυχαγωγίας) και μουσείου».

Λείπει το σχέδιο...
Από την άλλη, ο Στ. Καλογιάννης γενικεύει το όλο ζήτημα κάνοντας λόγο για το μεγάλο έλλειμμα σχεδιασμού που υπάρχει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το οποίο είναι όντως ένα σοβαρό πρόβλημα που «ταλαιπωρεί» την πόλη επί δεκαετίες και μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί. Ο ίδιος εξάλλου έχει ασχοληθεί επισταμένως μ’ αυτό από κυβερνητικές θέσεις!
«Χωρίς σύγχρονο και ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο, θα συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε για το εάν χρειάζεται νέο Δημαρχείο και πού πρέπει αυτό να χωροθετηθεί, πού θα εγκατασταθεί το κλειστό γήπεδο της ξιφασκίας (όταν με το καλό μεταφερθεί από το Ελληνικό στην πόλη μας), τι θα γίνει με την Τεχνόπολη, ποιές θα είναι οι χρήσεις γης στον χώρο του στρατοπέδου Βελισσαρίου όταν παραχωρηθεί στον Δήμο, και για πολλά άλλα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Διοικητήριο στο Βελισσάριο
Σπεύδει δε να υπενθυμίσει ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθεί ως Δημαρχείο το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια, με μεταφορά των Υπηρεσιών εκείνης στο νέο Διοικητικό Κέντρο που προβλέπεται στο πάρκο Βελισσαρίου, μετά την παραχώρηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου στην πόλη.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων όσο και η παραχώρηση του Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών είναι χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ ειδικά η δεύτερη εμφανίζεται σήμερα απολύτως αβέβαιη. Πότε λοιπόν θ’ αποκτήσουν τα Γιάννενα νέο δημαρχείο που να καλύπτει τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου; Σε αυτό το ερώτημα ο βουλευτής δεν δίνει απάντηση! Περιορίζεται μόνο να επισημάνει πως «η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το οικιστικό συγκρότημα Ιωαννίνων, το οποίο θα επικαιροποιήσει τον σχεδιασμό του Ρυθμιστικού, δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Στη συνέχεια, όλα θα πάρουν το δρόμο τους, με οργανωμένο τρόπο».
Όσο για τις δύο τελευταίες δημοτικές αρχές της πόλης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έστρεψαν το βλέμμα τους σε άλλες επιλογές για δημαρχείο όπως το ΚΕΠΑΒΙ επί Θ. Μπέγκα και σήμερα το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου.