Τηλεδιάσκεψη της Ν.Δ. για τον νέο εκλογικό νόμο

on .

kalph
• Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο αναπ. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής και τους επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Η ψηφιακή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων που διεξάγονται με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργου Στεργίου και έχουν ως αντικείμενο τη διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Στεργίου σημείωσε: «Το σχέδιο νόμου έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές στην κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και των Δήμων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του ουσιαστικού τους ρόλου».
Ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας δήλωσε ότι με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης καταργείται ο «νόμος Σκουρλέτη» και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: Δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο των συνδυασμών με ποσοστό άνω του 43%, όριο εισόδου 3%, πενταετή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, εξορθολογισμό του αριθμού των μελών των συμβουλίων, τεχνική βοήθεια προς τους Δήμους για την καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Επίσης, ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης και κράτους.
Στη συνάντηση τον λόγο πήρε, μεταξύ άλλων και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.