Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά με σύγχρονα όπλα στην πανδημία…

on .

TASOYLAS KOSTAS BHMA 19 2 21

• Πολυσήμαντη και στοχευμένη η προχθεσινή ομιλία του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής κ. Κων/νου Τασούλα στην αίθουσα της Γερουσίας για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Συνδυάζοντας το τότε με το τώρα, αναφέρθηκε στη διαδικασία ένταξης, που μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το 1961 επιτεύχθηκε η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδος – ΕΟΚ για να φθάσει τον Ιούλιο του 1976, που «έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος, χάρη στο διορατικό του πνεύμα και την οξύνοια των πολιτικών επιλογών του, άσκησε την επιρροή του στις κυβερνήσεις των εννέα κρατών-μελών, με αποτέλεσμα την υπογραφή της Πράξεως Προσχωρήσεως στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, τον Μάιο του 1979 και την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων το ίδιο έτος…», ανέφερε ο κ. Τασούλας.
«…Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 1981. Έκτοτε, ξεκίνησε μία νέα εποχή στην ιστορία της Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης διευρύνθηκαν και μαζί με αυτά διευρύνθηκαν και οι προοπτικές και οι ευκαιρίες για τη χώρα μας σε πολλαπλούς τομείς τόσο της καθημερινότητας όσο και της διεθνούς της παρουσίας…».
Μην ξεχνάμε -σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής- ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαριθμεί 27 κράτη-μέλη, 27 διαφορετικές κρατικές οντότητες, η κάθε μία με τη δική της εθνική προσωπικότητα, τη δική της ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και τα δικά της εθνικά συμφέροντα.
Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής οικογένειας, τυχόν ιστορικά μίση και αντιπαραθέσεις εξαλείφθηκαν, ή καλύτερα, για να είμαστε ρεαλιστές, περιορίστηκαν δραστικά. Σίγουρα, διαφορές υφίστανται μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Είναι, όμως, αξιοσημείωτο ότι οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις είναι μόνο πολιτικές. Επιλέγουμε να τις επιλύουμε γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με συγκρούσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που διήρκεσαν όμως τεράστια χρονικά διαστήματα και που η δική μας γενιά, σήμερα, δεν μπορεί ούτε να τις φανταστεί, αλλά στιγμάτισαν δεκάδες γενιές».

Με ενότητα και αλληλεγγύη…
«Σήμερα -υπογράμμισε ο κ. Τασούλας- αντιμετωπίζουμε έναν διαφορετικό πόλεμο, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, μια πανδημία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση, ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Στην ενωμένη Ευρώπη τα κράτη-μέλη εναρμονίστηκαν –παρά τις αρχικές αρρυθμίες– με συντονισμένες πολιτικές διαχειρίσεως, με ενιαία προμήθεια και διάθεση εμβολίων, με επιτυχία σε ζητήματα μεταφορών και διάθεσης υγειονομικού εξοπλισμού. Δεν θέλω να φανταστώ, παρά τα προβλήματα που έχουμε, πόσες καθυστερήσεις, ανταγωνισμοί και κόστος θα υπήρχαν, αν οι προσπάθειες αυτές είχαν γίνει από κάθε μία χώρα ξεχωριστά. Στην απαιτητική εποχή που ζούμε, στον αόρατο αυτό πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά με σύγχρονα “όπλα”, με το Ταμείο Ανακάμψεως και διαθέτει μαζικά εμβόλια σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Έχουμε συνείδηση των δυσχερειών, παραμένουμε σε εγρήγορση και με τη συνεργασία των υπολοίπων κρατών-μελών θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες…».