Επιμένει ο Στ. Καλογιάννης για Βελισσάριο – Τεχνόπολη

on .

KALOGIANNHS STAYROS

• Δύο μείζονος σημασίας ζητήματα γα το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τα οποία προβλέπονται μεν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, όμως λιμνάζουν έθεσε εκ νέου χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρ. υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τη δράση του για το τελευταίο εξάμηνο.
Το πρώτο είναι η απόδοση του συνόλου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, πρoκειμένου να μετατραπεί σε πάρκο πρασίνου και πολιτισμού έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Το δεύτερο είναι η χωροθέτηση και ανάπτυξη Τεχνόπολης όπως προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου και στο ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ηπείρου. Μάλιστα, ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφασή του ο Δήμος Ιωαννιτών εμπλούτισε τις χρήσεις γης στην περιοχή της Πεδινής.
«Αυτές οι δύο παρεμβάσεις από μόνες τους μπορούν να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα ολόκληρου του λεκανοπεδίου στον οικονομικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό τομέα», τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας όμως πως «απαιτούν πλήρη τεκμηρίωση, τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Περαιτέρω αδράνεια θα παραπέμψει την επίλυση αυτών των προβλημάτων στην επόμενη δεκαετία με δυσμενέστατες επιπτώσεις για τον τόπο».

Το παλιό Πανεπιστήμιο
Ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε χθες και σε μία σειρά από άλλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας διατυπώνοντας συγκεκριμένες απόψεις γι’ αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, για την αξιοποίηση του κτιρίου του Παλιού Πανεπιστημίου της οδού Δομπόλη διατύπωσε την άποψη ότι στερούνται τεκμηρίωσης οι προτάσεις που ανακινήθηκαν χαρακτηρίζοντάς τες απλές, χωρίς στοιχειώδη τεχνική υποστήριξη, όπως οι προβλεπόμενες από το σχέδιο πόλεως χρήσεις γης και όροι δόμησης, οι αναγκαίες επιφάνειες, ο φάκελος αδειοδότησης (οικοδ. άδεια, περιβαλλοντική αδειοδότηση), η σύνδεση με δίκτυα, κλπ., οι οποίες, όπως είπε, δεν κρίνονται αξιοποιήσιμες.
«Χωρίς σύγχρονο και ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο, συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε για το εάν χρειάζεται νέο Δημαρχείο και που πρέπει αυτό να χωροθετηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και επανήλθε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο προβλέπει να χρησιμοποιηθεί ως Δημαρχείο το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια, με μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο νέο Διοικητικό Κέντρο που προβλέπεται στο πάρκο Βελισσαρίου μετά φυσικά την παραχώρηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου στην πόλη.

Άλλα θέματα
Όσον αφορά στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η πόλη των Ιωαννίνων, ο Στ. Καλογιάννης σημείωσε ότι «με ημίμετρα, όπως η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων, είναι βέβαιο ότι δεν λύνονται τα προβλήματα. Είναι αναγκαίο να “περάσουμε” από τα λόγια στις πράξεις, πόσω μάλλον που η κλιματική αλλαγή επιτείνει τα προβλήματα».
Υπενθύμισε δε ότι στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις για αυτά τα προβλήματα, που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο σχετικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που εκπονεί το Υπ. Περιβάλλοντος, εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Παμβώτιδας, εκφράζοντας την εκτίμηση όμως ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν το τέλος του 2022.
Τέλος, έκανε λόγο για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη όσον αφορά στο «πράσινο φως» που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για την υλοποίηση του βόρειου τμήματος του Ε65. Ο ίδιος δήλωσε δικαιωμένος υπενθυμίζοντας πως ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών είχε επαναδιαπραγματευτεί επιτυχώς τις συμβάσεις παραχώρησης και επανεκκίνησαν οι εργασίες σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. «Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 μόλις ολοκληρωθεί, θα δώσει τεράστια ώθηση στην Ήπειρο, στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου, στις διασυνοριακές μεταφορές, στην ανάπτυξη του τόπου», σημείωσε.