Τη Δευτέρα τα εγκαίνια της Έκθεσης της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία» ‰ Η πανηγυρική συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας (6 μ.μ.) από το κανάλι της Βουλής

on .

tasoylas sakelaropoyloy

• Την πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ. θα μεταδώσει απευθείας το κανάλι της Βουλής.
Τη συνεδρίαση θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει και χαιρετισμό προς το Σώμα, ενώ το λόγο θα λάβουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθώς και ο υπεύθυνος της έκθεσης Θεόδωρος Κουτσογιάννης.
Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ιστορικό ορόσημο μνήμης και αναστοχασμού. Η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!

Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», επιχειρεί να αναδείξει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας παράλληλα το συμβολικό και εκφραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για τον λαό μας επέτειος.
Η Βουλή-Τηλεόραση θα πλαισιώσει την προβολή της εκδήλωσης με ένα πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821. Στις 16:30 θα προβληθεί η συνέντευξη του ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη στην Άντζελα Τσιφτσή, στην οποία μιλά για την προετοιμασία και το ξέσπασμα του Αγώνα, ενώ στις 17:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σταθμοί στην Ιστορία μας», όπου αναφέρονται σε εμβληματικά έργα της έκθεσης κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου: η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και οι ιστορικοί Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η Άντζελα Τσιφτσή ενώ τη σκηνοθεσία επιμελείται η Πανδώρα Ξαρχάκου.
Μετά την ολοκλήρωση της απευθείας μετάδοσης της εκδήλωσης θα προβληθεί στις 20:00 το ντοκιμαντέρ «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη-Συλλογή Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη», ενώ στις 20:30 η ταινία «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος» από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Στις 21:00 θα παρουσιαστεί το συμφωνικό έργο του Ιωάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 23:00 το ντοκιμαντέρ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» «Σε γνωρίζω από την όψη-200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑ-ΔΑ!».

Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την προβολή στις 00:00 των δύο ημίωρων επεισοδίων του ντοκιμαντέρ «1821’’ Ελλάδα: Η Γέννηση ενός Κράτους & Οι Δύσκολες Διαδρομές ως την Ωρίμανση».