Ο κορωνοϊός επισκίασε, αλλά δεν σταμάτησε τα έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου

on .

PERIFEREIA HPEIROY

l Η πανδημία του κορωνοϊού επισκίασε κάθε άλλη δραστηριότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου το 2020 και απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό και το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε μοναδικό θέμα τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής.
Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η πανδημία έχει ανατρέψει προγράμματα και σχεδιασμοί, ενώ έχει περιορίσει σημαντικά τους πόρους των Περιφερειών. Όμως – όπως είπε στη συνέχεια- η Περιφέρεια Ηπείρου παρά τις δύσκολες συνθήκες προχώρησε μεγάλο αριθμό έργων, υλοποίησε προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων και της απασχόλησης, προχώρησε άλλα μεγάλα ζητήματα, ενώ συνέδραμε ουσιαστικά την ενίσχυση των νοσοκομείων σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου και στη δύσκολη αυτή περίοδο ήταν παντού παρούσα. Και στα μεγάλα και στα μικρά ζητήματα. Με παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και με αποφάσεις για θέματα ανάπτυξης και καθημερινότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Κριτική Αντιπολίτευσης
Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στο έργο της Περιφερειακής Αρχής, ενώ αναλυτική ενημέρωση έγινε στη συνέχεια από τους χωρικούς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ξεκίνησε την τοποθέτησή του ζητώντας να γίνουν κρίσεις για τοποθέτηση διευθυντών, άσκησε επί μέρους κριτική για διάφορα ζητήματα, επανέφερε το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης κ.α.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ήταν επικριτικός σε όλο το φάσμα των δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, υποστηρίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται χωρίς σχέδιο», κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη ότι «έκανε έναν απολογισμό όπως εκείνος αντιλαμβάνεται το ρόλο του, χωρίς δηλαδή να έχει ως βασικό κριτήριο τον μεγάλο σχεδιασμό και το που θέλει να οδηγηθεί η περιοχή μας».
Ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» εστίασε στην απορρόφηση των προγραμμάτων, αναφέρθηκε στη μη επίτευξη του στόχου κατασκευής ορισμένων έργων, σε ζητήματα που αφορούν τους αναπτυξιακούς νόμους, ενώ ζήτησε να βρεθούν χρήματα για τις επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτούνται ως πληγείσες από τον Covid-19.
Kριτική με... ιδιωτικοποιήσεις, εργατικά δικαιώματα, κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου κ.λ.π. άσκησαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται ιδεολογικά σε κόμματα της Αριστεράς.
Η Τοποθέτηση Περιφερειάρχη
Ο Περιφερειάρχης τόσο στην αρχική του τοποθέτηση, όσο και στη δευτερολογία του αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα και έδωσε απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19, στην υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα (στο οποίο έχουν ενταχθεί 327 επενδυτικά σχέδια), στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ που στο τέλος του 2020 είχε ανέλθει στο 44,7%. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2023, οπότε υπάρχει περιθώριο σχεδόν τριών χρόνων για να ολοκληρωθούν έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως π.χ. η οδός Νιάρχου, αλλά και άλλα.
Ειδική αναφορά έκανε στη συνέχιση των έργων, παρά την πανδημία, που βοήθησε στον τομέα της απασχόλησης, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την παραχώρηση στην Περιφέρεια των εκτάσεων για το Διοικητήριο της Άρτας, για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας και της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα οδικά και αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης ΤΟΕΒ, σε έργα Πολιτισμού, αλλά και στις παρεμβάσεις για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, χάρη στις οποίες αυξήθηκε μετά από χρόνια η τιμή του γάλακτος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν.
Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και στην επικείμενη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, στον τουρισμό, στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονομώ», ενώ εκτενή αναφορά έκανε στους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες και σε ό, τι αφορά το Νομό Ιωαννίνων, την οδική σύνδεση Γιάννενα- Κακαβιά.
Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια παρέλαβε τη μελέτη το περασμένο καλοκαίρι από το Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο μετά την άρνηση Ευρωπαίων εταίρων να εντάξουν οδικά έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης (εκτός Ε-65 και ΒΟΑ Κρήτης), από το Υπουργείο υπήρξε ενημέρωση ότι ούτε στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν τετράιχνοι δρόμοι και πλέον επικαιροποιείται η μελέτη ως έργο οδικής ασφάλειας, φαινομενικά ως τρίιχνος.
Μετά τον Περιφερειάρχη τοποθετήθηκαν αναλυτικά οι Αντιπεριφερειάρχες παρουσιάζοντας το έργο των τομέων ευθύνης τους.