Η Αλβανία οδηγείται σε μακρά αντιευρωπαϊκή στασιμότητα

on .

RAMA EKLOGES 27 4 21

• Μία νέα θητεία στην πρωθυπουργία εξασφαλίζει ο Έντι Ράμα στη γειτονική Αλβανία καθώς ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές της Κυριακής, από τις οποίες μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η αποχή που άγγιξε το 54%.

Αν και ακόμη δεν έγιναν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα το σοσιαλιστικό κόμμα εξασφαλίζει 74 έδρες, το Δημοκρατικό κόμμα 63 και τo Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) του Tom Doshi 3 έδρες.
Μάλιστα χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εντι Ράμα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.
Ωστόσο, σοβαρές καταγγελίες για την όλη διαδικασία έρχονται από την πλευρά του ΟΑΣΕ, παρατηρητές του οποίου επισημαίνουν ότι το κυβερνών κόμμα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η εξαγορά ψήφων αποτέλεσε συχνό φαινόμενο!
Στα… παράδοξα των αλβανικών εκλογών είναι και το γεγονός ότι στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα (Χιμάρα, Δρόπολη και Φοινίκι) το σοσιαλιστικό κόμμα του Ράμα βγήκε πρώτο. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα himara.gr, η τοπική αυτοδιοίκηση στους Δήμους αυτούς είναι υπό τον έλεγχο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα με το μέτρο της 14ημερης καραντίνας.

Αντιευρωπαϊκή στασιμότητα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης μετά και τις εκλογές της Αλβανίας δεν αναμένεται ν’ αλλάξει κάτι.
Ο Erich Rathfelder της εφημερίδας Tageszeitung γράφει ότι η Αλβανία δεν έχει προοπτική. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ήταν ένας φάρος ελπίδας πριν από οκτώ χρόνια, αλλά η συμμετοχή του στη διαφθορά τον καθιστά σχεδόν τραγικό πρόσωπο».
Αλλά και η Deuche Welle, γράφει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα μετά τις εκλογές στην Αλβανία. Όπως όλα δείχνουν, η χώρα οδηγείται σε μια μακρά αντιευρωπαϊκή στασιμότητα...

Με κρατικό χρήμα...
Αν και αναμενόμενα, προβληματίζουν τα συμπεράσματα από διεθνείς παρατηρητές των γενικών εκλογών, οι οποίοι δήλωσαν από τα Τίρανα στην προκαταρκτική τους έκθεση ότι το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους στην εκστρατεία και εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη βάση. Με άλλα λόγια «μαγείρεψε» τα αποτελέσματα!
Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή καταγγελία, με τους παρατηρητές να λαμβάνουν επίσης πολλούς ισχυρισμούς για εξαγορά ψήφων και να καταδικάζουν τις εντάσεις και τη δολοφονία ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
Πιο αναλυτικά, τα ευρήματα της προκαταρκτικής έκθεσης της αποστολής παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον αρχηγό αυτής της αποστολής, Ursula Gacek, σε διαδικτυακό συνέδριο από τους διεθνείς παρατηρητές του γραφείου ODIHR του ΟΑΣΕ. Όπως είπε, η παρατήρηση ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου και αυτό βοήθησε τους παρατηρητές να δουν πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν την ημέρα των εκλογών.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «όσον αφορά την ημέρα των ψηφοφοριών, η εκτίμησή μας είναι ότι η διαδικασία είναι διαφανής και ομαλή. Οι εκλογές ήταν γενικά καλά οργανωμένες», έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «η διάρκεια της παρατήρησης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα και μετά μέχρι τον Μάιο μας έδωσε να καταλάβουμε ότι το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους και επωφελήθηκε από αυτό».
Σύμφωνα με τον κ. Gasek, «υπήρξαν ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές αγοράς ψήφων κατά την περίοδο της εκστρατείας». Μια σειρά υποθέσεων και ισχυρισμών σχετικά με αυτό διερευνούνται από την Αλβανική δίωξη και το ODIHR θα τις ακολουθήσει επίσης. Όσον αφορά την ψηφοφορία των μεταναστών, είπε ότι οι Αλβανοί στη χώρα έχουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία κατέστησαν δύσκολη αυτήν τη διαδικασία.

Εξαγορά ψήφων...
Στο μεταξύ, στη διάσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η αγορά και η πώληση ψήφων εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία στην Αλβανία, ότι οι υπουργοί συνέχισαν την εκστρατεία με κρατικούς πόρους, ενώ καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία ενός ατόμου και τους τραυματισμούς στο Elbasan.