Αυστηρή κριτική στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής Μ. Ελισάφ

on .

ELISAF MOYSHS SYNENTEYKSHKALOGIANNH TATIANA 15 9 20MPEGKAS THOMAS

• Αντιμέτωπη με «ισοπεδωτική» κριτική βρέθηκε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στην προχθεσινή συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2020. Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ από την αρχή της εισήγησής του επιχείρησε να προκαταλάβει το Σώμα, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία έχει ανατρέψει το πρόγραμμα και έχει αλλάξει τις προτεραιότητες που είχε θέσει.
Όμως αυτό δεν απέτρεψε την Αντιπολίτευση και ειδικότερα τον πρώην Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και την Τατιάνα Καλογιάννη να του ασκήσουν αυστηρή κριτική, με τον πρώτο μάλιστα να επιχειρεί να παρουσιάσει και μια ρόδινη κατάσταση που κατά αυτόν επικρατούσε στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του.
Με την τροπή που είχε πάρει η συζήτηση ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, έκανε την αυτοκριτική της, αναγνωρίζοντας ότι αρκετά ζητήματα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Επιτέθηκε μάλιστα στην Αντιπολίτευση, ότι προσπάθησαν να «μηδενίσουν» τα πάντα.

Ο Θωμάς Μπέγκας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι βαδίζει χωρίς σχέδιο και όραμα, υποστηρίζοντας ότι ο απολογισμός είναι γεμάτος από «θα».
Ο απολογισμός του πρώτου έτους μιας δημοτικής περιόδου θα μπορούσε να είναι ακόμα και μηδενικός, αρκεί να μπορεί η Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός διατέθηκε για να οργανωθεί το σύστημα για την υλοποίηση του σχεδίου της.
Τέλος, θα μπορούσε να είναι ένας απολογισμός σεβόμενος τη λογική της συνέχειας της διοίκησης, αποτυπώνοντας την εξέλιξη των πραγμάτων από το σημείο που τα παρέλαβε. «Δυστυχώς για τον τόπο ο απολογισμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν ακολουθεί καμία απ’ αυτές τις λογικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας,
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρώην Δήμαρχος ανέφερε ότι ως παράταξη διαφώνησε σε δύο βασικά ζητήματα με τη Δημοτική Αρχή, τον οδοφωτισμό και την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τα οποία για το μεν πρώτο είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος μέχρι σήμερα, ενώ για το δεύτερο την κατηγόρησε για απευθείας αναθέσεις.
Ο κ. Μπέγκας καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή «αλλεργία» σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του τόπου, ενώ υποστήριξε ότι αρκετά από τα έργα που προβάλλει η Δημοτική Αρχή, είναι απόρροια της προετοιμασίας που είχε γίνει επί της Δημαρχιακής του θητείας.
«Κλείνω με την παρατήρηση ότι το ρολόι του Δήμου Ιωαννιτών είναι σταματημένο εδώ και πολύ καιρό. Κι αν για τη Δημοτική Αρχή αυτό σημαίνει ότι έχει μείνει στις προεκλογικές της μεγαλοστομίες, ελπίζω να μη σημαίνει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα μείνει στάσιμος και για το υπόλοιπο της θητείας της», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Η Τατιάνα Καλογιάννη
Αυστηρή ήταν και η κριτική της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει στάσιμος και χωρίς καμία ελπιδοφόρα προοπτική μετεξέλιξης. «Σε ολόκληρη τη χώρα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να αξιοποιήσουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ενώ εμείς προσπαθούμε ασθμαίνοντας να συγκροτήσουμε -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- φακέλους χρηματοδότησης έργων ή δράσεων αμφίβολης χρησιμότητας για την δραστική αλλαγή της εικόνας ή της λειτουργίας του Δήμου. Απλώς να λέμε ότι κάτι κάνουμε», υποστήριξε η κ. Καλογιάννη.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Καλογιάννη, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, ότι προτάσεις που έγιναν πολλές φορές από την Αντιπολίτευση απορρίφθηκαν, για να προσθέσει ότι «υπερτιμημένα μερεμέτια, βαπτίζονται εμβληματικού χαρακτήρα επεμβάσεις».
«Η Δημοτική Αρχή (περισσότερο ακόμη και ως διοικούσα σύμπραξη), είχε και τον χρόνο και την εμπειρία να ορίσει και τις προτεραιότητες και να κινηθεί μεθοδικά και οργανωμένα. Το ότι δεν το έκανε και κυρίως για το ότι είναι αναποτελεσματική και μη παραγωγική, πρέπει να το ανιχνεύσει -αν την ενδιαφέρει- σε αυτήν την ίδια. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στο προσωπικό του Δήμου, ούτε στην πολιτική στελέχωση των δύο ταχυτήτων, ούτε στα απόνερα της πανδημίας», κατέληξε η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα_2023.