Το Ζαγόρι όλο και πιο κοντά στην υποψηφιότητα για την UNESCO!

on .

ZAGORI UNESCO 9 12 21

• Έτοιμος είναι στους κύριους άξονές του ο ογκώδης φάκελος ο οποίος έχει συνταχθεί προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου για τον κατάλογο Πολιτιστικών Μνημείων της UNESCO. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την περιοχή, η θετική έκβαση της οποίας θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, τουριστικό, οικονομικό και αναπτυξιακό για όλο το Ζαγόρι και όχι μόνο.
Ο φάκελος, ο οποίος ετοιμάζεται από το 2019 με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου, παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο υπό τη Λίνα Μενδώνη και παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων. Στο πλαίσιό της καθορίστηκαν και τα βήματα που απομένει να γίνουν ως την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του.
Εκτός απροόπτου, ο φάκελος θα έχει «κλείσει» ως τα τέλη του επόμενου μήνα, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.» και η υποψηφιότητα του Ζαγορίου θα υποβληθεί επίσημα στην UNESCO. Όσο για την επίσημη παρουσίασή του, αυτή συζητείται να γίνει στα Γιάννενα παρουσία μάλιστα και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Άρτια προετοιμασία...»
Σε ανάρτησή του με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠ.ΠΟ, ο Αλέκος Καχριμάνης κάνει λόγο για «άρτια προετοιμασία» του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου για τον κατάλογο των Πολιτιστικών Μνημείων της UNESCO διαβεβαιώνοντας πως «εμείς ως φορείς θα κάνουμε τα πρέποντα» για την επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα ευχαριστεί τα στελέχη της «Ήπειρος Α.Ε.» για την άρτια εργασία.
Από την πλευρά του, ο Γ. Σουκουβέλος σε δήλωσή του ανέφερε πως έχει γίνει εκπληκτική δουλειά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με την εξέλιξη αυτή το Ζαγόρι θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο».

Το χρονοδιάγραμμα
Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να καταθέσει τον φάκελο υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την εγγραφή του στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αν ο φάκελος που περιλαμβάνει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση της περιοχής κατατεθεί όπως σχεδιάζει το ΥΠ.ΠΟ, θα εξεταστεί στη συνάντηση της επιτροπής της UNESCO το καλοκαίρι του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας στον τομέα των Πολιτιστικών Τοπίων, όπου στον κατάλογο της UNESCO υπάρχει η γνωστή κοιλάδα Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν, τα Πυρηναία Όρη της Γαλλίας και οι αμπελώνες της Ντιζόν που παράγουν τα κρασιά Βουργουνδίας, οι ιστορικές βίλες της Τοσκάνης κ.ά..

Αυστηρά κριτήρια
Στο μεταξύ, από την τελευταία φορά που η Ελλάδα ήταν μέλος της επιτροπής της UNESCO έχουν περάσει 18 χρόνια, μέσα στα οποία άλλαξαν πολλά σε σχέση με τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα πολιτιστικό αγαθό στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι απαιτήσεις σχετικά με την προστασία και τη διατήρηση του μνημείου έχουν γίνει πιο αυστηρές και τώρα ο διεθνής αυτός οργανισμός ζητάει την υποβολή διαχειριστικών σχεδίων, την καταγραφή κινδύνων και απειλών για τα μνημεία, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, και τη σύσταση φορέων διαχείρισης. Η πιο πρόσφατη ελληνική εγγραφή ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων που εντάχθηκε το 2016 και η αμέσως προηγούμενη η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ