«Έφυγε» χθες από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Πέτσιος

on .

PETSIOS KOSTAS

• Μια εμβληματική μορφή της Ηπείρου, ο Κωνσταντίνος Πέτσιος άφησε χθες σε ηλικία 86 ετών την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο οποίο νοσηλεύονταν για αρκετές εβδομάδες. Η είδηση του θανάτου σκόρπισε βαθιά θλίψη στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Πέτσιος είχε αναπτύξει πολυσχιδείς δραστηριότητες στην οικονομική, κοινωνική και αυτοδιοικητική ζωή.
Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τριάντα τέσσερα χρόνια, πάντα με ευθύτητα και καθαρές απόψεις, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «Νέστορα της Αυτοδιοίκησης».
Αρχικά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και στη συνέχεια για δύο τετραετίες Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ακολούθως ως πρώτος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.
Αρχικά ο Κων. Πέτσιος με τα αδέλφια του, υπό τη ... σκέπη του πατέρα τους – με καταγωγή από το Νησί των Ιωαννίνων- ανέπτυξαν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών στα Γιάννενα. Ο Κων. Πέτσιος για χρόνια ήταν ο τελευταίος που έμεινε στον κλάδο και ο ιθύνων νους της μεταλλοβιομηχανίας «SPIDER» η οποία για δεκαετίες υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ηπείρου, είχε μάλιστα εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο, δημιουργώντας στη διάρκεια της λειτουργίας της εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Εθεωρείτο μάλιστα ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες ως προς τις σχέσεις του με το προσωπικό. Ωστόσο η οικονομική κρίση και η ανελαστικότητα των τραπεζών οδήγησαν σε αδιέξοδο και τελικά σε πτώχευση την μεταλλοβιομηχανία, κάτι που στοίχισε ψυχολογικά στον Κ. Πέτσιο που μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, ουδέποτε μπόρεσε να το ξεπεράσει.
Πολυσχιδής κοινωνική δραστηριότητα
Ο Κωνσταντίνος Πέτσιος από πολύ νέος, ως δημιουργικό πνεύμα που ήταν, είχε δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς. Διετέλεσε Πρόεδρος της Χριστιανικής Ενώσεως της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, για δέκα περίπου χρόνια. Ανέλαβε και υλοποίησε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στο νομό μας, διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συλλόγου «Πνευματικός Φάρος», μέλος για πολλά χρόνια του Δ.Σ. της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και της Ηπειρωτικής Ένωσης, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας «Στόχος», που σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.
Ψήφισμα για τον Κωνσταντίνο Πέτσιο εξέδωσε χθες βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το οποίο εξαίρει την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην τοπική κοινωνία. Συλληπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Ιωαννιτών. Η ημέρα της κηδείας του αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα.
• Ο «Π.Λ.» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη και στα παιδιά του Νίκο και Μιχάλη.