Στο επίκεντρο ο πολιτισμικός πλούτος των Μικρασιατών!

on .

ELISAF MIKRASIATES 16 6 22

• Με ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, τον πολιτισμικό πλούτο των Μικρασιατών και τη συμβολή του στο νεοελληνικό γίγνεσθαι, θα ασχοληθεί το διεθνές συνέδριο που ξεκινάει σήμερα στα Γιάννενα, το οποίο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Το συνέδριο διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Γι’ αυτό εξάλλου, την επίσημη έναρξη των εργασιών του θα κηρύξει σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Επί ένα διήμερο διακεκριμένοι επιστή-

μονες θα αναλύσουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων που συνδέονται με τον τίτλο της σημαντικής αυτής επιστημονικής διοργάνωσης.

 Συνέντευξη τύπου

Για μία σημαντική διοργάνωση που σκοπό έχει να αναδείξει τον πολιτισμικό πλούτο των Μικρασιατών ο οποίος μπόλιασε την ελληνική κοινωνία και συνέβαλε στην δημιουργία του νεοελληνικού πολιτισμού έκανε λόγο χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η οποία είχε ως θέμα της το συνέδριο. Ο Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, η οποία εργάζεται εδώ και καιρό για την διοργάνωσή του όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στα Γιάννενα με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Μία νέα ψηφίδα…

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ο Κώστας Καραβίδας, μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημείωσε ότι ο Δήμος δημιουργεί παράδοση στην διοργάνωση σοβαρών επιστημονικών συνεδρίων. Στο συγκεκριμένο, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, μελετητές και συγγραφείς θα προσθέσουν, όπως είπε, μία νέα ψηφίδα στον ιστορικό αναστοχασμό.

Ο κ. Καραβίδας έκανε γνωστό ότι το συνέδριο δομείται σε πέντε θεματικές ενότητες. Αυτές αφορούν στην Λογοτεχνία, στους θεσμούς και τις κοινότητες της Μικράς Ασίας, στις πολιτικές αποκατάστασης των προσφύγων, στις αφηγήσεις και την πολιτισμική μνήμη, καθώς και στον λαϊκό πολιτισμό και τις τέχνες. 

Ο σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Πνευματικό Κέντρο θα τιμήσει τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με δύο κύκλους εκδηλώσεων. Ο πρώτος ανοίγει με το συνέδριο, το οποίο θα πλαισιωθεί με μουσική εκδήλωση από το Δημοτικό Ωδείο αλλά και έκθεση ζωγραφικής με έργα του Τάκη Στεφάνου που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής». 

Το πρόγραμμα

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή, ώρα 18:00 και θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο, από ώρα 10:00. Μετά τους χαιρετισμούς, ο Πασχάλης Κιτροµηλίδης, Οµότιµος Καθηγητής του ΕΚΠΑ θα κάνει την εναρκτήρια διάλεξη και στις 19.00 θα ξεκινήσει η πρώτη συνεδρία.

Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή: Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Ιωάννα Πετροπούλου, Ιστορικός, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Κώστας Καραβίδας, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών για τον πολιτισμό.

Οι ομιλητές

Συμμετέχουν ως ομιλητές οι εξής επιστήμονες: Πασχάλης Κιτροµηλίδης, Οµότιµος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Τακτικό µέλος Ακαδηµίας Αθηνών, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας, Κώστας Καραβίδας, Μέλος Ε.∆Ι.Π, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Παρασκευάς Κονόρτας, Καθηγητής, Τµήµα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, Σταύρος Ανεστίδης, Ιστορικός, Υποδιευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Ευαγγελία Αχλάδη, Ιστορικός, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κων/πολη, Σπυρίδων Γ. Πλουµίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, Λένα Κορµά, Ιστορικός, Ίδρυµα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισµού, ∆ηµήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, Στάθης Πουλιάσης, ∆ρ. Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήµιο, Ευαγγελή Σταµούλη, Φιλόλογος, Ιωάννα Πετροπούλου, Ιστορικός, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια, Τµήµα Φιλολογίας, Πανεπιστήµιο Κρήτης, Μαρία Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τµήµα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, Άννα Μπαλλιάν, Επίτιµη Επιµελήτρια, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Ισλαµικής Τέχνης, Μιχάλης Μπαρδάνης, Υποψήφιος διδάκτορας, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Ντίνος Κόγιας, Ερευνητής, Μουσείο Μπενάκη, Βάσω Ρόκου, Οµότιµη Καθηγήτρια, Τµήµα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τµήµα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, Γενικός Γραµµατέας του Ιδρύµατος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισµό και τη ∆ηµοκρατία.

…Και μία έκθεση

Παράλληλα με το συνέδριο θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Στεφάνου με θέμα: «Σκυφτοί και κουρασμένοι με τα χέρια σαν ανοιχτά φτερά», ένα αφιέρωμα στους Ζεϊμπέκηδες. Διάρκεια έκθεσης: 17 - 30 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 12:00-14:00 και 18:00-21:00, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής».