Με μεγάλη «προίκα» ξεκινάνε οι Δήμοι το 2023

on .

PAPASTERGIOY KEDE 21 11 22

• Στο Βόλο ξεκίνησε χθες το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ με την παρουσία δεκάδων δημάρχων και αυτοδιοικητικών, αλλά και τις εισηγήσεις - τοποθετήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησης, με στόχο μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στα αιτήματα και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και ανέφερε μία σειρά από κεντρικά νομοθετήματα που πέρασαν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που, όπως είπε, «έδωσαν ανάσες και βήμα στην Αυτοδιοίκηση. Δώσαμε ειδικούς συμβούλους στους δημάρχους και υποστηρίζουμε τη θέση μας αυτή, διότι υπερασπιζόμαστε τη δουλειά των δημάρχων και με τον τρόπο αυτό διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο για να βοηθήσουμε την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων…».

Αναφορικά με την Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Βορίδης είπε ότι «αναμορφώνεται μέσα από ειδικό πλαίσιο. Φτιάχνουμε αρμοδιότητες που θα τις αναθέσουμε και θα τις αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία, αφού θα εξελιχθεί σε μία κανονική αστυνομία που θα λειτουργεί πλέον κανονικά και αποτελεσματικά. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση και θα τελειώσουμε ως το τέλος Δεκεμβρίου».

Για τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συμβουλίων, είπε ότι αυξάνεται κατά 30% σε όσους την ελάμβαναν ως τώρα και κατά 70% σε όσους δεν ελάμβαναν. 

 Ο Στ. Πέτσας 

Στη συνέχεια, ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά εργαλεία της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι «παραλάβαμε το 2019 μία κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αντιμετωπίσαμε μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία. Στόχος μας είναι να έχουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αλλάξαμε την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι. Μία Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι δυνατή όταν στέκεται ισχυρή απέναντι σε κρίσεις. Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με οικονομική ενίσχυση που έφτασε το 1,5 δισ. με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, διότι έπρεπε να αντέξει η Αυτοδιοίκηση σε τέτοια έκτακτα γεγονότα».

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι «η χώρα μας έχει πάνω από 70 δισ. ευρώ διαθέσιμα χρήματα για έργα ανάπτυξης σε κάθε γωνιά του τόπου και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου, ενώ έχουμε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης που παρέχει στην Αυτοδιοίκηση οικονομικούς πόρους 2 δισ. ευρώ».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στις ΔΕΥΑ των Δήμων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι προβληματικές, λέγοντας ότι «έχουν αυξημένο ενεργειακό κόστος. Θα συνδράμουμε με 20 εκατ. ευρώ και με άλλο ειδικό πλαίσιο θα κατευθύνουμε ποσά έως τα 40 εκατ., αλλά και στον τομέα της ναυαγοσωστικής θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, είπε μεταξύ άλλων, ότι «η μεγάλη δύναμη της ΚΕΔΕ είναι η ενότητά της. Κάναμε με διαφάνεια την διαχείριση των χρημάτων και ξεκινάμε το 2023 με συν 120 εκατ. όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η Αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τόσα χρήματα, ούτε τόσα προγράμματα όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. 

»Περιμένουμε λύση στο ναυαγοσωστικό θέμα και ενισχύσεις για τα κόστη θέρμανσης και καθαριότητας στα σχολεία, αφού ως τώρα δεν έχουμε λάβει τίποτα και ελπίζουμε στη συνέχιση του καλού καιρού. Θέλουμε ο φόρος CityTax να έρθει στους δήμους, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που μαζεύουμε τα σκουπίδια και καθαρίζουμε τις πόλεις».

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε επίσης ότι δεν προβλέπεται κοινωφελής εργασία από τους Δήμους λόγω της απόφασης του ΣτΕ και ζήτησε να δοθεί έγκριση για την ανάπτυξη δημοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων, να δοθεί λύση με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες και να υπογραφεί ΚΥΑ ώστε να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν οι Δήμοι.

 

***

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη με συμπεράσματα και αιτήματα από την πλευρά της ΚΕΔΕ.