Καίριες επισημάνσεις από τον Αντ. Μπέζα για την μονάδα ασφαλτικών στη Σαγιάδα

on .

MPEZAS ANTONHS 3 25 6 2020

• Είτε εμπλέκονται άμεσα, είτε έμμεσα, την τελική ευθύνη για τα θέματα αδειοδοτήσεων την έχουν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων. Αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Θεσπρωτού πρ. υπουργού Αντώνη Μπέζα, όταν ρωτήθηκε από τον «Π.Λ.» να σχολιάσει την αδειοδότηση μονάδας υγρών καυσίμων και ασφάλτου, δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας, θέμα το οποίο ως γνωστόν έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ήπειρο. 

Μάλιστα, αν δεν υπάρξει ακύρωση της απόφασης στη Θεσπρωτία προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς πρόκειται για μια επένδυση εντελώς ασύμβατη με τις ιχθυοκαλλιέργειες που αποτελούν σημαντικό οικονομικό πυλώνα της περιοχής και όχι μόνο…

Δύο επισημάνσεις 

Στοιχειοθετώντας πλήρως την απάντησή του ο κ. Μπέζας προέβη σε δυο καίριες επισημάνσεις: 

«Η πρώτη είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων εμπλέκονται άμεσα στα θέματα των αδειοδοτήσεων γιατί απλούστατα η Διοίκηση, δηλαδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να  προβούν σε οποιαδήποτε διοικητική πράξη, ενεργούν σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζουν οι νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις. Τους νόμους τους προετοιμάζει και τους εισηγείται η εκάστοτε Κυβέρνηση και τους ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τα ΠΔ τα προετοιμάζουν και τα εισηγούνται οι αρμόδιοι υπουργοί και οι υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται από τους υπουργούς κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί. 

Αν λοιπόν, το ΠΔ του 2022 που καθορίζει τη «Μανδήλα Λωρίδας Σαγιάδας» ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) προβλέπει ότι είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες, τότε το ΠΔ δεν προστατεύει επαρκώς τις ιχθυοκαλλιέργειες και επομένως υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη γι’ αυτούς που το συνέταξαν και το προσυπέγραψαν.

Αν το ΠΔ του 2022 δεν επιτρέπει την αδειοδότηση εγκατάστασης τέτοιων μονάδων, τότε η Διοίκηση κινήθηκε εκτός του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου δηλαδή των προβλέψεων  του συγκεκριμένου ΠΔ  και ο υπουργός θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση εγκατάστασης που έχει υπογράψει ο αρμόδιος  Γενικός Διευθυντής, χωρίς να χρειάζεται προσφυγή σε ένδικα μέσα.

Η δεύτερη επισήμανσή μου είναι ότι προφανώς, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας είναι ασύμβατη με τις ιχθυοκαλλιέργειες (ακόμη και αν προβλέπονται μέτρα ασφαλείας), όμως δεν μπορεί να προτείνεται  για τη δημιουργία  μιας τέτοιας μονάδας ως εναλλακτική θέση η  ευρύτερη περιοχή των κόλπων Ηγουμενίτσας και Πλαταριάς! 

Ακόμη κι αν έχουν  χωροθετηθεί τέτοιες δραστηριότητες στην Ηγουμενίτσα (πότε και με ποια διαδικασία;) αυτό αποτελεί λανθασμένο σχεδιασμό που δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα αφού οι συνθήκες έχουν πλέον μεταβληθεί».