Οι Βορειοηπειρώτες αναμένουν την επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη

on .

MHTSOTAKHS KYRIAKOS SHMAIES

• Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στους Δήμους της Βορείου Ηπείρου με ισχυρή ελληνική παρουσία για την υποδοχή την ερχόμενη Τετάρτη του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για επίσκεψη η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο, Τρίτη στα Τίρανα προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Στο περιθώριό της θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. 

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι την επομένη ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιοδεία στις περιοχές όπου ζει η Εθνική Μειονότητα, δηλαδή στη Χειμάρρα, το Φοινίκι και τη Δρόπολη, όπου θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι πώς ζει σήμερα ο ελληνικός πληθυσμός της Αλβανίας και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει.

Στα χνάρια του πατρός!

Με την απόφασή του να βρεθεί στη Βόρειο Ήπειρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκγης βαδίζει ουσιαστικά στα χνάρια του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και είχε ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση το 1993 να πάψει να επεμβαίνει στο δικαίωμα των Αλβανών υπηκόων να δηλώνουν οποιαδήποτε εθνική ταυτότητα αυτοί επιθυμούν, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές και να θεσμοθετήσει προγράμματα που αποθαρρύνουν την προκατάληψη και την εχθρότητα προς τους Έλληνες και τις άλλες μειονότητες.

«Η Ελληνική μειονότητα δεν αποτελεί κίνδυνο γι’ αυτούς αλλά, αντίθετα συνιστά μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, της χώρας που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από κάθε άλλον τον Αλβανικό λαό» είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν είχε επισκεφτεί τα Τίρανα το 1991 σε μια χρονιά καθοριστική για την πολιτική της Αλβανίας απέναντι στις άλλες βαλκανικές χώρες. Από τότε είχε στείλει το μήνυμα ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνει στην Ελληνική Μειονότητα. 

Ιστορική επίσκεψη

Εκείνη ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη μεταπολεμική Αλβανία. Έκτοτε, κανένας προκάτοχος του Κων/νου Μητσοτάκη δεν είχε αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία. Υπό αυτό το πρίσμα η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Χειμάρρα, Φοινίκι και Δρόπολη μπορεί να θεωρηθεί ως ιστορική. 

Σημειώνεται, τέλος, πως η αλβανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει για τις μετακινήσεις του κ. Μητσοτάκη το κυβερνητικό ελικόπτερο, ενώ δεν αποκλείεται να τον συνοδεύει ο Έντι Ράμα, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση γι’ αυτό το ενδεχόμενο.