Ο Υπ. Περιβάλλοντος για τον περιφερειακό φόρο 5% από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

on .

KALOGIANNHS STAYROS BOYLH

• Πρόταση τροποποίησης του άρθρου 161 του Ν. 4001/2011, που αφορά στον καθορισμό του περιφερειακού φόρου, προκειμένου να ωφελούνται και οι Δήμοι, και όχι μόνο η Περιφέρεια από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίζονται εντός των ορίων τους, είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα μετά από συνεργασία που είχε με τον Δήμαρχο Ζίτσας Μ. Πλιάκο.

Στην απάντησή του, ο υπουργός, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «ότι τυχόν νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό την μεταβολή του συντελεστή του περιφερειακού φόρου, ο οποίος έχει καθοριστεί στο 5%, κρίνεται ότι αφενός δύναται να δημιουργήσει ανησυχία και ανασφάλεια στους επενδυτές, αφετέρου, και σε κάθε περίπτωση, θα συμπαρασύρει και όλες τις εν ισχύι συμβάσεις, με αποτέλεσμα την ανάγκη τροποποίησή τους, εξέλιξη η οποία δέον όπως αποφευχθεί».

Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «στην περίπτωση κατά την οποία τα αποτελέσματα αποδειχθούν ενθαρρυντικά για την περιοχή των Ιωαννίνων, αναμένονται άμεσες θετικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους στη Σύμβαση Μίσθωσης φορείς και, βεβαίως, για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής».