Κ. ΓΑΤΣΙΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει το εκσυγχρονιστικό πνεύμα

on .

GATSIOS KON

• «Η βασική ιστορική συνεισφορά του είναι αδιαμφισβήτητη και αφορά τις πιο νευραλγικές και ουσιαστικές λειτουργίες μίας κοινωνίας: τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, την παγίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και την ισονομία των πολιτών. Αυτά ήταν τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ, αυτά επωφελούνται αλλά και αυτά απολαμβάνουν σήμερα ακόμη και όσοι το βρίζουν, το συκοφαντούν και το δυσφημούν», υπογράμμισε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Πρώτου Θέματος» ο Καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Γάτσιος. 

Αναφερόμενος στη νέα μεγάλη ιστορική πρόκληση που έχει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι «και πάλι εκείνο είναι που καλείται να δώσει την απάντηση στο μεγάλο, διαχρονικό πρόβλημα της χώρας, στη διαιώνιση του οποίου έχει και το ίδιο μερίδιο ευθύνης: την ανάγκη άμεσης κατεδάφισης του πελατειακού και κομματικού κράτους». 

Ο κ. Γάτσιος στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται στις διακυβερνήσεις της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «στην ιστορία υπάρχουν ρήξεις, αλλά υπάρχει και συνέχεια», για να καταλήξει ότι «η μόνη πολιτική δύναμη στην οποία «πέφτει ο κλήρος» να φέρει τη χώρα ξανά σε πορεία ανάταξης είναι το ΠΑΣΟΚ: ιστορικά, ούτε αποτελεί έκφραση του «κατσαπλιαδισμού», ούτε αποτελεί υβρίδιο τερατογένεσης του σταλινισμού. Αντιθέτως, έχει στο ενεργητικό του το ότι έφερε την ισονομία στην Ελλάδα, στερεώνοντας τη δημοκρατία. Είναι η μόνη δύναμη στην οποία «πέφτει ο κλήρος» να προωθήσει την εκσυγχρονιστική εξυγίανση της ελληνικής κοινωνίας. Όχι μόνο δεν το βαραίνει το άγος των σύγχρονων απογόνων του Πρωτοπαπαδάκη ή του Ζαχαριάδη, αλλά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει, στις σύγχρονες συνθήκες, το εκσυγχρονιστικό πνεύμα του βενιζελισμού, τη φιλολαϊκή εκδοχή της προόδου, την πολιτικά φιλελεύθερη Ελλάδα».