Αναδρομικά έως 7.400 ευρώ για 1,5 εκατ. συνταξιούχους!

on .

SYNTAKSIOYXOS SYNTAKSH

• Αναδρομικά θα πάρουν πίσω για τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεών τους περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, η πληρωμή θα γίνει σε δόσεις, με τα ποσά να φτάνουν για ορισμένες κατηγορίες έως και τα 7.400 ευρώ! Στο μεταξύ, αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ νυν και πρώην Υπουργού Εργασίας με αφορμή τις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση, περί έκδοσης συντάξεων που φτάνουν μέχρι και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για «ψευδή εικόνα».
Η απόφαση του ΣτΕ
«Χαρτί και μολύβι» έχει πάρει η κυβέρνηση και επεξεργάζεται σχέδιο για την επιστροφή των μειώσεων σε συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Τα ποσά για το διάστημα αυτό φτάνουν ως και τα 7.400 ευρώ, ενώ όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθούν με περισσότερα αναδρομικά.
Αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο, είναι αν βγει η νέα απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου και παγώσει τα αναδρομικά για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση οι διεκδικήσεις περιορίζονται σημαντικά, πλην όμως μια τέτοια ερμηνεία του ΣτΕ θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με την αντισυνταγματικότητα που έκρινε τον Ιούνιο του 2015 για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, για τις οποίες ουδέποτε διατύπωσε τη θέση ότι επιστρέφονται μόνο με αγωγές, αλλά διέταξε τότε την κυβέρνηση να τις σταματήσει άμεσα, πράγμα που δεν έγινε.
Τα αναδρομικά
Οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και η όποια ρύθμιση επιλεγεί κινούνται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των συντάξεων και αναμένονται τον Νοέμβριο με πιλότο την απόφαση του ΣτΕ. Η επικρατέστερη επιλογή πάντως, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», μέσα από τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε δόσεις, που ίσως φτάνουν και σε βάθος πενταετίας.
Οι επιστροφές για ένα 10μηνο και 12μηνο (στις επικουρικές) για τους συνταξιούχους βγάζουν κατά μέσο όρο τα εξής: Αναδρομικά ως 7.338 ευρώ για συνταξιούχους Δημοσίου. Αναδρομικά ως 6.770 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών. Αναδρομικά ως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ. Αναδρομικά ως 3.300 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Αναδρομικά το πολύ ως 1.300 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων ως 1.000 ευρώ). Αναδρομικά ως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση Εφετείου, τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.
Κόντρα νυν και πρώην
Στο μεταξύ, μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του νέου Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι με το νόμο Κατρούγκαλου προέκυπταν σε κάποιες περιπτώσεις συντάξεις – μαμούθ που ανέρχονται έως και τα 24.000 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος και «μπλόκαρε» τη σχετική διαδικασία, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε», ενώ έκανε γνωστό ότι «μερικές από αυτές τις συντάξεις είχαν ήδη δοθεί, δεν τις πρόλαβα»!
Απαντώντας στο θέμα που προέκυψε σχετικά με το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις, η τέως υπουργός Εργασίας και αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε γραπτή της ανακοίνωση κατηγορεί τον Γ. Βρούτση ότι δημιουργεί «παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει» και εξηγεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ανώτατο πλαφόν περίπου 3.000 ευρώ.
«Δεν προλάβαμε…»!
Όσο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες σχετικά με ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν κατά πολύ τις 3.000 ευρώ, η κ. Αχτσιόγλου ουιαστικά παραδέχεται την ύπαρξή τους και αποδίδει την έκδοση των σχετικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων στο ότι δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη από το παλαιό καθεστώς για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων. Συμπληρώνει δε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης. Ωστόσο, υπογραμμίζει, η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή λόγω των πρόωρων εκλογών.