«Καμπανάκι» στην Ε.Ε. για τα εσπεριδοειδή

on .

esperidoeidi

• Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς εσπεριδοειδών και δη οι Ισπανοί σχετικά με τον αντίκτυπο της «αμερικανικής λίστας» για επιβολή πρόσθετων δασμών, η οποία περιλαμβάνει πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ και λεμόνια, εξέλιξη που θα επηρεάσει έμμεσα και τις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών.
Το πρόβλημα αναδεικνύει σε επιστολή της προς την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ η Οργάνωση Fruit Vegetables EUROPE - EUCOFEL. Όπως επισημαίνει, η επιβολή πρόσθετου δασμολογικού συντελεστή στα εσπεριδοειδή της Ε.Ε., ιδίως στις κλημεντίνες, θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στον τομέα των εξαγωγών. Όπως εξηγείται στην επιστολή, «επί του παρόντος, οι ισπανικές κλημεντίνες πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόσθετα εμπόδια στην είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ και να πληρώσουν δασμό 1,9 σεντ / κιλό, ενώ ανταγωνιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό και το Περού απαλλάσσονται από αυτόν τον δασμολογικό συντελεστή. Επιπλέον, οι ισπανικές εταιρείες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας της Ε.Ε., που είναι αυστηρότερες από τις παραπάνω χώρες. Ως εκ τούτου, ένας πρόσθετος δασμολογικός συντελεστής μέχρι 100% (μέχρι 1,10-1,35 δολ./κιλό) θα σήμαινε την υποχρέωση πώλησης των ισπανικών κλημεντινών στην αγορά των ΗΠΑ στα 2,45 δολ/ kg. Αυτό ουσιαστικά βγάζει τις ισπανικές κλημεντίνες εκτός αμερικανικής αγοράς».
Το «κλείσιμο» της αμερικάνικης αγοράς για τους Ισπανούς δημιουργεί ένα ντόμινο επί ευρωπαϊκού εδάφους, αφού σηματοδοτεί ότι οι αδιάθετες ποσότητες των ισπανικών προϊόντων στις ΗΠΑ θα επιδιωχθεί να πωληθούν εντός Ε.Ε. ή σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση πίεση για τις άλλες χώρες παραγωγούς όπως η Ελλάδα.
Ελαιόλαδο - ελιές
Ήδη στον κατάλογο προϊόντων στα οποία δρομολογείται να επιβληθεί δασμός εισαγωγής ύψους από 25% μέχρι και 100% της εμπορικής τους αξίας, τον οποίο εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) τη 12η Απριλίου 2019 και συμπεριλαμβάνει 425 κωδικούς προϊόντων, συνολικής ετήσιας αξίας εισαγωγών στις ΗΠΑ 21 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνεται το ελαιόλαδο. Επίσης στις αρχές Ιουλίου εκδόθηκε συμπληρωματικός κατάλογος που περιλαμβάνει 89 επιπλέον προϊόντα συνολικής αξίας ετησίων εισαγωγών στις ΗΠΑ 4 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας την αξία των εν δυνάμει μέτρων στα 25 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων, στον συμπληρωματικό κατάλογο είναι και οι πράσινες ελιές σε άλμη.