Μετά την κρίση, ανάπτυξη για την αγορά ακινήτων!

on .

POLYKATOIKIA ODOS DODONHS

• Σε μία νέα καλύτερη εποχή εισέρχεται σταδιακά ο κλάδος των ακινήτων στη χώρα μας, ο οποίος κυριολεκτικά έπιασε πάτο για μία ολόκληρη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, με πολίτες ακόμα και στην Ήπειρο να φτάνουν στο σημείο να αποποιούνται κληρονομιές για να γλιτώσουν τους φόρους!
Καθώς λοιπόν το κλίμα αλλάζει, στελέχη της αγοράς ακινήτων ζητούν μεταρρυθμίσεις για να έχει διάρκεια αυτή η θετική «τροχιά» στην οποία έχει μπει ο συγκεκριμένος τομέας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση σχεδιάζει ελαφρύνσεις στους φόρους των ακινήτων από το 2020, κάτι που μόνο οφέλη θα έχει ειδικά σε επιμέρους πεδία όπως οι κληρονομιές και οι γονικές παροχές.

Σε θετικούς ρυθμούς
Σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς κινείται η αγορά ακινήτων της χώρας μας έπειτα από μία δεκαετία κρίσης. Προκειμένου, όμως, η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη και να ενισχυθεί περαιτέρω θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σειρά προκλήσεων που απασχολούν τον κλάδο, όπως επισήμαναν στελέχη εταιριών ανάπτυξης ακινήτων, ανωνύμων εταιριών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, τραπεζικά στελέχη και εκτιμητές που συμμετείχαν σε κλειστή συνάντηση του 20ου ετήσιου συνεδρίου ανάπτυξης ακινήτων Prodexpo.
Από όλους τους παραπάνω δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τον κλάδο. Όπως τόνισαν, απαιτείται η ολοκλήρωση δράσεων που συνδέονται με το κτηματολόγιο, τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, ενώ επισήμαναν και την ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστων δεικτών και δεδομένων για την αγορά ακινήτων στην χώρα μας.

Ποιοι χώροι έχουν ζήτηση
Η ανάπτυξη που παρατηρείται δεν αφορά για την ώρα όλους τους επιμέρους κλάδους ακινήτων και τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αλλά ορισμένα κυρίως ακίνητα αξίας, όπως χώροι γραφείων, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι διανομής, τουριστικά ακίνητα, εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι, καθώς και ακίνητα ειδικού τύπου για συγκεκριμένες θεματικές χρήσεις. Επισημάνθηκε δε πως στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη ακινήτων και κτηρίων που να συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη.
Αναφορικά με την αγορά ακινήτων - κατοικιών, αναφέρθηκε πως οι αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται αφορούν ορισμένες περιοχές, ενώ υπογραμμίστηκε ότι τα περισσότερα διαμερίσματα ξεπερνούν τα 30 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους.

Προς μειώσεις φόρων
Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ριζικό «λίφτινγκ» στη φορολογία των ακινήτων για το 2020 καθώς βλέπει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών και την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Επί της ουσίας, η ένταξη περίπου 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400 - 500 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν από τις νέες εντάξεις θα χρησιμοποιηθούν για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις καταρχήν στις κληρονομιές και γονικές παροχές, όπου θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στη σχετική κλίμακα το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών της κλίμακας.
Επίσης, εξετάζονται παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ με αύξηση του αφορολόγητου και μείωση των συντελεστών. Ωστόσο, εδώ θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις έτσι ο φόρος του 2020 να παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με φέτος.