Λήγει στις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για το Κτηματολόγιο στο Ν. Ιωαννίνων

on .

KTHMATOLOGIO

• Λίγες μέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί (31 Οκτωβρίου) η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιοστο Νομό Ιωαννίνων και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις περιοχές που η προθεσμία λήγει σε λίγες μέρες, η πορεία των δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55%.
Η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Για μια ακόμη φορά τονίζεται στην ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, προσθέτοντας ότι «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».
Παράλληλα σημειώνεται ότι «με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων».