Διπλάσια τα φορολογικά βάρη στη Ζίτσα συγκριτικά με τα Γιάννενα για ίδιες εκτάσεις!

on .

SPITI EYRO STEGASTIKO DANEIO 

• Να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των αντικειμενικών αξιών ζητούν από την Κυβέρνηση κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας, περιοχή όπου παρατηρούνται πολύ υψηλές τιμές, με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας τους προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπ. Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους βουλευτές Ιωαννίνων και όλους τους τοπικούς φορείς. 
Το θέμα έχει φτάσει

στη Βουλή με ερωτήσεις των βουλευτών Ιωαννίνων Γ. Αμυρά και Στ. Καλογιάννη, με τον τελευταίο μάλιστα να ενημερώνει μόλις προχθές ότι σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα οι αντικειμενικές αξίες θα επαναπροσδιοριστούν και θα προσαρμοστούν αντίστοιχα στις συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στην αγορά των ακινήτων. 
Οι κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας που υπογράφουν την επιστολή (Δημ. Αθανασίου Πρόεδρος Τ.Κ. Ελεούσας και οι Γεώργιος Βλάχος, Σωκράτης Γκρέμος, Σταύρος Γκούντας, Φώτιος Μπούκης και Στέφανος Πανταζής), επισημαίνουν την αδικία που υφίστανται πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να πληρώνουν για τις ίδιες εκτάσεις ακινήτων διπλάσια φορολογικά βάρη από τους κάτοικους του Δήμου Ιωαννιτών! 

Η επιστολή
Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων έχει ως εξής: 
«Οι αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων της κοινότητας Ελεούσας, αλλά και άλλων περιοχών του Δήμου Ζίτσας, (Βουνοπλαγιά, Αγ. Ιωάννης) είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντικειμενικές αξίες περιοχών του Δήμου Ιωαννιτών, π.χ. Κατσικά, Νεοχωρόπουλο, Πεδινή, Σταυράκι.
Παραθέτουμε πίνακα στον οποίο φαίνονται οι τιμές ζώνης (με βάση την οποία προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες) διαφόρων περιοχών.

  Δήμος Ιωαννιτών Ζώνη Τιμή ζώνης
  ΙΩΑΝΝΙΝΑ Από Α έως ΙΕ Από 1400 έως 800
  ΚΑΤΣΙΚΑ Από Α έως Β Από 650 έως 550
  ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ Από Α έως Γ Από 800 έως 650
  ΣΤΑΥΡΑΚΙ Από Α έως Β Από 700 έως 600
  ΝΕΑ ΖΩΗ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΩΝ Από Α έως Δ Από 900 έως 750

  ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
  ΕΛΕΟΥΣΑ Από Α έως Γ Από 1050 έως 850
  ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ Α 950
  ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α 950

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι Ελεούσας, Βουνοπλαγιάς, Αγίου Ιωάννη να πληρώνουν διπλάσια φορολογικά βάρη (ΕΝΦΙΑ, Συμβολαιογραφικές πράξεις,...) για τις ίδιες εκτάσεις ακινήτων, από τους κατοίκους του Δήμου Ιωαννιτών.
Αυτό είναι εντελώς αδιανόητο και πάνω από όλα άδικο για έναν επιπλέον λόγο:
- Γιατί οι πραγματικές αξίες των οικοπέδων των κοινοτήτων Ελεούσας, Βουνοπλαγιάς Αγίου Ιωάννη είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές οικοπέδων άλλων οικισμών π.χ. Κατσικά, Νεοχωρόπουλο, Σταυρακίου.
Αυτό είναι αυτονόητο διότι η Ελεούσα και όχι μόνο, βρίσκεται:
Α) πλησίον 2 βιολογικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (εργοστάσιο Δωδώνης και λεκανοπεδίου)
Β) πλησίον της ΒΙ.ΠΕ του Ν. Ιωαννίνων
Γ) πλησίον των εργοστασίων -σφαγείων των πτηνοτροφικών μονάδων «Πίνδος» και «Νιτσιάκος».
Η ύπαρξη όλων αυτών των μονάδων, έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρο το μικροβιακό φορτίο του Νομού να συσσωρεύεται σ' αυτή την περιοχή, με όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όσο για το ποιες είναι οι πραγματικές αξίες των ακινήτων μας το αποδεικνύουν:
2 Οι μετρημένες, λόγω μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, συμβολαιογραφικές πράξεις που έγιναν από το 2011 έως σήμερα στο Δ.Κ. Ελεούσας, αντίγραφα των οποίων έχουμε στην κατοχή μας και είναι στη διάθεση του καθενός.
Από τις συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουμε στην διάθεσή μας φαίνεται ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων υπερβαίνει από 209% έως 529% το πραγματικό τίμημα. (αγοραία αξία).
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αν και υποσχέθηκαν ότι θα άρουν την κατάφωρη αδικία σε βάρος αυτής της περιοχής, δυστυχώς δεν έπραξαν τα δέοντα.
Οι οριζόντιες μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες το 2018 ναι μεν ήταν καλοδεχούμενες, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα, αφού οι διαφορές παρέμειναν και δεν αποκαθίσταται το δίκαιο.
Ευελπιστούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση, εν όψη της επαναξιολόγησης των αντικειμενικών αξιών που γίνεται αυτή τη χρονική περίοδο,να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να απονείμει δικαιοσύνη».