Ο Μ. Κάτσης για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στις υδατοκαλλιέργειες

on .

YDATOKALLIERGEIA

• Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εξωτερικών, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις υδατοκαλλιέργειες. 
Στην επιστολή που κατέθεσε ο Μ. Κάτσης η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), ζητούν να παρθούν άμεσα οικονομικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργεία των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών κατευθύνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ιταλίας. Η μείωση των πωλήσεων λόγω της έξαρσης της πανδημίας αγγίζει σήμερα το 60% ενώ το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται. 
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο βουλευτής μόνο στη Θεσπρωτία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πανελλήνιας παραγωγής εκτρεφόμενων ψαριών, απασχολούνται άμεσα 400 εργαζόμενοι στις μονάδες, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητά τους. 
Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, που στη Θεσπρωτία η πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κρίσιμη για την τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία.