Εννιά αιτήματα από τον κλάδο της εστίασης για την επόμενη ημέρα

on .

ESTIATORIO LEYKADA

• Εννιά προτάσεις προς τον πρωθυπουργό που αφορούν την επόμενη μέρα, κατέθεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΚΕΔΙ), που αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη. Όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα στόχοι των προτάσεων είναι, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον κλάδο της Εστίασης να μπορέσει να επανέλθει ομαλά μετά την περίοδο της αδράνειας, αλλά και τα χιλιάδες καταστήματα του κλάδου να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Εννιά προτάσεις
Οι προτάσεις του ΠΑΣΚΚΕΔΙ για την επόμενη ημέρα στον κλάδο της Εστίασης κατατέθηκαν στον Πρωθυπουργό είναι οι εξής:
- Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.
- Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου.
- Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
- Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως την ημέρα που θα επανέλθουν σε λειτουργία. Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
- Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
- Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων.
- Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.
- Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής…