Εξετάζεται να δοθεί επιπλέον χώρος στον κλάδο της εστίασης

on .

PLATEIA MABILH ADEIA

Να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο... κορωνοϊός καλούνται πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποτραπεί η ευρεία εξάπλωσή του στην κοινότητα.
Αναπόφευκτα όμως δημιουργούνται πολλά προβλήματα, με τα περισσότερα να αφορούν τις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις από το αναγκαστικό λουκέτο που έχει επιβληθεί ως μέτρο περιορισμού διασποράς του ιού. Οι επαγγελματίες εστίασης είναι ένας από τους κλάδους που δέχεται καίριο πλήγμα, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις (εστιατόρια – καφέ) θ’ ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς κανόνες – καλώς εχόντων των πραγμάτων – την 1η Ιουνίου. Τραπέζια ή σταντ θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρα μεταξύ τους και 1 άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο επιτρεπόμενος αριθμός ανά τραπέζι θα είναι τα 4 άτομα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περιορίζεται σημαντικά ο εξωτερικός χώρος που θα μπορούν οι επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν!
Το θέμα αυτό που δημιουργείται με τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί και ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για αύξηση του χώρου που παραχωρούν οι Δήμοι στις επιχειρήσεις εστίασης για τα τραπεζοκαθίσματα.
Σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, ο υπουργός έθεσε το θέμα και αντιμετωπίζεται θετικά η προοπτική να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος, όπου καθίσταται αυτό δυνατόν.
Όπου αυτό δεν είναι εφικτό εξετάζεται η μείωση των τελών.
«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών.
Πρωτότυπη διαμαρτυρία...
Σε μια πρωτότυπη συμβολική εκδήλωση-διαμαρτυρία, ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού «EMPTY CHAIRS - Άδειες καρέκλες» αποφάσισε να συμμετάσχει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ) «Ο ΞΕΝΙΟΣ».
Οι επιχειρηματίες θα τοποθετήσουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους για να συμβολίσουν όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας, που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, μεθαύριο, Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. και συμμετέχουν σε αυτή περισσότεροι από 30 Σύλλογοι Εστίασης και Τουρισμού.
Στην Άρτα η συμβολική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Αγ. Δημητρίου).
•Πληροφορίες για το πλάνο δράσης στη σελίδα στο facebook: #menoumeoloimazi#emptychairs#coronovirus2020