Να αρθεί η απαγόρευση στην πώληση χύμα τσίπουρου!

on .

TSIPOYRO POTHRI

• Πολλοί κλάδοι έχουν σήμερα, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ανάγκη στήριξης για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές και παραγωγοί τσίπουρου, οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι και με την απαγόρευση της χρήσης των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» στα χύμα προϊόντα που διαθέτουν.
Ο ανταγωνισμός τον οποίο υφίστανται από τις βιομηχανίες του κλάδου που έχουν φυσικά τη δυνατότητα εμφιάλωσης των προϊόντων τους απειλεί να τους συνθλίψει οριστικά. Μόνη λύση, η απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου όπως επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Απόσυρση που θα δώσει «ανάσα» και στα μικρά καταστήματα εστίασης τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις προμήθειας μόνο εμφιαλωμένου τσίπουρου.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ!
Με την υπ’ αριθμ. 5648 – 20/01/2020 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή θεσμοθετείται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των μικρών αμβυκούχων και αμπελουργών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καραθανασόπουλος στην ερώτησή του προς τον Μ. Βορίδη, «η παραπάνω εγκύκλιος θεσπίστηκε με κριτήριο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ποτοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών και είναι αυθαίρετη γιατί η χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών για το χύμα τσίπουρο / τσικουδιά είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία».

ΓΕ και εμφιάλωση…
Σύμφωνα με απάντηση της Ε.Ε. σε σχετική ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επικαλέστηκε σε εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει για τη θεσμοθέτηση της αυθαίρετης, όπως τη χαρακτηρίζουν, εγκυκλίου, όχι την κείμενη νομοθεσία, αλλά τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το προϊόν «τσίπουρο / τσικουδιά».
Υπενθυμίζεται δε στην ερώτηση προς το ΥΠΑΑΝ ότι ο τεχνικός φάκελος των ΓΕ «τσίπουρο / τσικουδιά» καταρτίστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και προβλέπει τη χρήση τους αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα, καθ’ υπέρβαση των γενικών κατευθύνσεων που δε συνδέουν τον ορισμό των ΓΕ με την εμφιάλωση.
Όπως τονίζει ο ερωτών βουλευτής, «είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχοντας ως κριτήριο τα συμφέροντα των βιομηχάνων, παίρνουν τη σκυτάλη η μια από την άλλη στην ικανοποίηση των συστάσεων της Ε.Ε., που έχουν αποτυπωθεί στις γνωστές αποφάσεις τόσο του Δικαστηρίου της Ε.Ε. όσο και της ευρωπαϊκής επιτροπής και προωθούν τον εξοστρακισμό των μικρών αμπελουργών και αμβυκούχων από την παραγωγή».

Δεινοπαθούν οι μικροί
Ο κ. Καραθανασόπουλος προσθέτει πως αυτήν την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, ο ανταγωνισμός για την κερδοφορία φέρνει νέα δεινά για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς. Η «απόσταξη κρίσης» και η «αποθεματοποίηση οίνου» που προβάλλονται σε επίπεδο Ε.Ε. ως η λύση για τη μείωση των αποθεμάτων οίνου, δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς.
Ζητάει λοιπόν από τον Υπουργό να αποσυρθεί η εγκύκλιος που απαγορεύει την χρήση των ονομασιών τσίπουρο και τσικουδιά κατά τη διάθεση του χύμα προϊόντος των μικρών αμπελουργών και αμβυκούχων στη μαζική εστίαση, να τροποποιηθεί ο τεχνικός φάκελος των ΓΕ «τσίπουρο / τσικουδιά» ώστε να απαλειφθεί η υποχρέωση εμφιάλωσης, που έχει συμπεριληφθεί και να μπορέσουν οι «καζανάδες» να δουλέψουν ανεμπόδιστα, συμβάλλοντας στην απορρόφηση του επικείμενου τρύγου.