Στήριξη εργαζομένων - επιχειρήσεων με μείωση εισφορών και… «Συν-Εργασία»

on .

EYRO XERIA

• Μπορεί η χώρα να κατάφερε να ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε επίπεδο υγειονομικό, την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, τώρα όμως καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο!
Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σταδιακά, αλλά με νέους κανόνες που σίγουρα θ’ αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική ζωή του τόπου. Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, ύψους 24 δισ. ευρώ, για τους επόμενους κρίσιμους μήνες με την επιβίωση των επιχειρήσεων και τον τουρισμό να βρίσκονται σε… πρώτο πλάνο!
Στήριξη της εργασίας…
Σ’ αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται ένας μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων.
Αναφερόμενος χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στο ειδικό Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που θα εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο τόνισε: «Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων. Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει η Αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια…».
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.
Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Μείωση εισφορών…
Στο μεταξύ, από 1η Ιουνίου θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες.
Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dikaiologitika.gr η αύξηση στις καθαρές αποδοχές που θα έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί κυμαίνεται από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ έως και 27,3 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές.
Μείωση φορολογικών βαρών…
Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού περιλαμβάνονταν ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Μεταξύ άλλων επεκτείνεται:
- Η δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
- Το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.
- Η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
-Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
- Παράλληλα συνεχίζεται η μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
- Ολοκληρώνεται η καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.
Ακόμη για την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο Φ.Π.Α.:
Στις μεταφορές από το 24% στο 13%,
Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%.
Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%.