ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Κεντρικά να γίνει η επιχορήγηση των επιχειρήσεων

on .

 eyro

• Υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις -και εφόσον βρεθούν πόροι- τάχθηκε με χθεσινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, δίνοντας συνέχεια στην πρόταση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για απευθείας χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες τυχόν «επιχορηγήσεων μη επιστρεπτέων».
Πρόκειται για το ζήτημα που άνοιξε από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να διαθέσει η ίδια -χωρίς μεσολάβηση του κράτους- το ποσό των 150 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει διαθέσει ήδη στο ΕΠΑΝΕΚ 41.5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμά της στο ΕΣΠΑ για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι έχει υπερκαλύψει τους διαθέσιμους πόρους για τα άλλα προγράμματα που απευθύνονται στις επιχειρήσεις και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Όπως εξήγησε από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν κατατέθηκε στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών το σχέδιο πρόσκλησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξαν διαδοχικές επαφές με το Υπουργείο και στις 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξε απάντηση στην έγγραφη πρόταση του Υπουργείου, με την οποία ζητά από το Υπουργείο να εκδώσει αντίστοιχη πρόσκληση με αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΠΑΝΕΚ για το σύνολο της χώρας με περιφερειακή κατανομή και με επιπλέον διάθεση πόρων στο Ε.Π. της Περιφέρειας
«Όταν μας δόθηκε -συνέχισε- η πρόταση της Κεντρικής Μακεδονίας, κινηθήκαμε αμέσως προς όλες τις κατευθύνσεις μαζί με άλλους Περιφερειάρχες (Κ. Αγοραστό – Στ. Αρναουτάκη) που έχουμε προχωρημένα προγράμματα και υπερδέσμευση που φτάνει και στο 200% για να δούμε πως θα γίνει κεντρικά το πρόγραμμα, αλλά και που θα βρεθούν τα χρήματα. Τα 150 εκ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι χρήματα που πιθανόν περισσεύουν. Δεν είναι όμως σωστό επειδή μια Περιφέρεια κάνει αυτή την κίνηση, που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, οι άλλες να μείνουν στη γωνία. Είναι απαράδεκτο να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία οι Περιφέρειες και θεωρώ ότι αυτό το ταμείο πρέπει να γίνει κεντρικά από το Υπουργείο, από το ΕΤΕΑΝ και να το αναλάβει ο ΕΦΑΠΑΕ, ώστε να αποφευχθούν και οι προσωπικές τριβές».
Πρόκειται για θέση που χθες υποστήριξε πρωτοσέλιδα και ο «Π.Λ.» διαβλέποντας τις εντάσεις που θα προκληθούν σε τοπικό επίπεδο εάν η χρηματοδότηση γίνει απευθείας από την Περιφέρεια.