Εντείνονται οι πιέσεις στις ΜμΕ από την πανδημία και το ιδιωτικό χρέος

on .

XREH

• Η εύθραυστη ισορροπία στην πραγματική οικονομία που δημιουργούν σωρευτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο του 3ου διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Στην προβληματική του Webinar τέθηκαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 28,9 δισ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δσ. ευρώ σε σύνολο 17,2 δισ. χορηγήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα. Οι μικρομεσαίες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, ενδεχομένως, να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες. Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα. Επιπλέον είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο».